Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten, bekräftar nu på fredagseftermiddagen till SVT Nyheter att delar av registret finns med i den data som lämnats ut. Foto: TT/SVT

SVT avslöjar: Delar av det militära fordonsregistret lämnades till utlandet

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tagit del av dokument från Försvarsmakten som visar att uppgifter ur det svenska militära fordonsregistret fanns med i den data som Transportstyrelsen lät tekniker i utlandet, som inte var säkerhetsprövade, ta hand om. Försvarsmakten bekräftar nu på fredagseftermiddagen till SVT Nyheter att delar av registret finns med i den data som lämnats ut.

I dokumenten står det att fordon som tillhör Försvarsmakten, Försvarets materielverk och Försvarets radioanstalt funnits i de register som låg öppet tillgängliga för tekniker i utlandet.

LÄS MER: Obehöriga fick åtkomst till två av polisens hemliga register

IT-skandalen

– Det här är verkligen en sorglig och djupt allvarlig nyhet, det bekräftar de farhågor som funnits, säger Allan Widman (L), ordförande i riksdagens försvarsutskott.

Försvarsmakten skriver vidare att informationen gått via IBM:s kontor i Serbien.

LÄS MER: Transportstyrelsen röjde skyddade uppgifter – två gånger om

Det var den 4 februari 2016 som Försvarsmakten fick information från Säkerhetspolisen om att Transportstyrelsen hade outsourcat sin IT-drift till tekniker i bland annat Tjeckien och Serbien.

Transportstyrelsen hade av tidspress låtit tekniker i dessa länder få full tillgång till hemlig information trots att de inte var säkerhetsprövade av svenska myndigheter.

LÄS MER: Alliansen kallar Ygeman till justitieutskottet

– Om de här uppgifterna har råkat i främmande händer så är det information som torde vara högintressant för främmande makt, säger Allan Widman.

Transportstyrelsen tillbakavisar SVT:s uppgifter. Myndigheten skriver i ett meddelade på sin hemsida: ”Transportstyrelsen har inget med det militära fordonsregistret att göra. Det hanteras av av militären själva”.

LÄS MER: Polisen om läckan: ”Tror knappt att det är sant”

Klockan 13.00 på fredagen höll försvarsutskottet ett extrainsatt sammanträde i riksdagen. På plats fanns även infrastrukturminister Anna Johansson (S) och representanter från trafikutskottet, Säkerhetspolisen och Transportstyrelsen.

– Jag vill veta om det är så att vårt militära och civila försvar har skadats, om så är fallet, vad regeringen nu gör för att begränsa den eventuella skadan, säger Allan Widman.

LÄS MER: IT-skandalen: Detta har hänt

Förtydligande

I en tidigare version av den här artikeln fanns en uppgift från Försvarsmakten om att hela det militära fordonsregistret skulle ha lämnats ut. Men enligt senare besked från Försvarsmakten handlar det om delar av registret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet