”Det var ett val mellan pest eller kolera”, säger generaldirektör Charlotte Ingvar-Nilsson, som tillträdde på sin post efter att pengarna betalats ut till utpressarna.

Myndighet betalade utpressare med skattemedel

Uppdaterad
Publicerad

När Myndigheten för press, radio och tv attackerades och fick datorerna låsta valde man att betala lösensumman till utpressarna. Tvärtemot alla rekommendationer. 

Betala aldrig några pengar om du drabbas av utpressningsvirus, det gynnar kriminalitet – så lyder rådet från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och polisen. 

– Vår starka rekommendation är att aldrig betala för då främjar man organiserad brottslighet, säger Anders Ahlqvist, IT-brottsexpert på polisen.

Digital utpressning

Betalade cirka 5.000 kronor

Men Myndigheten för press, radio och tv gjorde tvärtom år 2015 och betalade cirka 5.000 kronor till de anonyma utpressare vars databas SVT har tillgång till. 

– Det är klart man inte ska betala utpressare med skattemedel. Men det var ett val mellan pest eller kolera, säger generaldirektör Charlotte Ingvar-Nilsson.

Myndigheten för press, radio och tv har till uppgift att bland annat besluta om presstöd och granska medier så att de följer lagar och regler. Charlotte Ingvar-Nilsson berättar att rättsutredningar och en rad andra viktiga dokument som hade arbetats fram under många år plötsligt var låsta.

– Det var en väldigt tidspressad situation. Myndigheten kunde inte arbeta över huvud taget och ju längre tiden gick desto större blev risken att informationen skulle försvinna för alltid.

Enda kopian på samma server

Situationen blev ännu allvarligare av att den enda backup-kopian som fanns låg på samma server och därför också blev låst. 

– Det var ju inte bra. Vitsen med en backup är att den ska kunna användas vid den här typen av tillfällen men det kunde vi alltså inte göra.

Tillträdde efter attacken

Charlotte Ingvar-Nilsson tillträdde som generaldirektör efter att attacken ägde rum och var inte den som fattade beslutet om att betala. Men hon säger att hon har förståelse för att det gjordes trots att det också strider mot myndighetens egna riktlinjer. 

– Jag har förståelse för att man agerade som man gjorde. Men naturligtvis ska skattemedel inte användas på det här sättet, det är ju att göda utpressning. 

Först efter att SVT börjat ställa frågor om incidenten gjordes en polisanmälan om incidenten.

– Jag utgick från att det redan var gjort. Det här är information som polisen ska ha och inte något som man bara ska låta passera, säger Charlotte Ingvar-Nilsson.

Kritisk mot betalningen

MSB har inte heller informerats om betalningen. Robert Jonsson, ställföreträdande chef på MSB:s avdelning för cybersäkerhet är kritisk.

– Det här visar tydligt att de inte har ett systematiskt säkerhetsarbete, de har inte fungerande backuprutiner och de har inte följt de råd som vi har publicerat under en längre tid, säger han till SVT Nyheter.

Fotnot: SVT har bett att få ställa frågor till den chef på myndigheten som tog beslutet att betala, men myndigheten hänvisar till generaldirektören. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Digital utpressning

Mer i ämnet