Obama talade under dagen i FN om hotet från terrorgruppen IS. Nu har SVT tagit del av ett dokument som visar att Sverige finns med på listan över länder som stödjer USA i kampen mot terrorgruppen. Foto: TT/Skärmdump

SVT avslöjar: Sverige på listan bland USA:s allierade mot IS

Uppdaterad
Publicerad

SVT kan avslöja att Sverige finns med som en av Barack Obamas allierade mot terrororganisationen Islamiska staten. I ett dokument från USA:s utrikesdepartement – som SVT:s korrespondent Erika Bjerström tagit del av – listas Sverige som ett av länderna som stödjer USA i kampen mot terrorgruppen.​

– Tillsammans med allierade ska USA ”demontera dödens nätverk” med kraft, sa Obama när han talade i FN i dag.

Den amerikanske presidenten vädjade till världen om hjälp att besegra Islamiska staten, terrorgruppen som tagit över stora områden i Irak och Syrien. I ett brev från amerikanska utrikesdepartementet, som SVT begärt ut, listas de länder som hittills på något sätt bidragit eller uttalat sitt stöd i kampen mot IS och därmed ingår i USA:s allians. Bland det 50-tal länderna på listan finns Sverige.

Enligt SVT:s utrikespolitiska kommentator Bo Inge Andersson är det faktum att Sverige står med på listan över allierade uppseendeväckande. Utrikesminister Carl Bildt menar däremot att det är en självklarhet att Sverige stödjer USA i kampen mot terrorgruppen.

– Sverige är emot den internationella terrorismen och mot IS. Vi vill försöka hjälpa de människor som drabbas av detta, säger han till SVT.

Humanitär hjälp

Flera av länderna har bidragit med militärt stöd – genom vapen, utrustning, utbildning eller rådgivning. Länder i Europa och Mellanöstern ska dessutom ha erbjudit sig att bidra i luftattackerna mot IS-mål i Syrien. Vad Sverige bidragit med framgår inte av det första dokumentet.

Sent på onsdagskvällen skickade amerikanska UD ut ett pressmeddelande med ett nytt dokument, som SVT tagit del av, där man förtydligar att ländernas stöd även är av humanitär art.

I det nya dokumentet står bland annat att Sverige bidrar med just humanitärt bistånd i kampen mot terrororganisationen.

Bildt: Vi har gjort mer än de flesta

Enligt utrikesminister Carl Bildt har Sverige gjort ”mer än de flesta länder” när det gäller den humanitära hjälpen.

– Vi var tidiga i Irak och vi är normalt den fjärde största bidragsgivaren i världen till sådana här saker. Andra har gjort mer på andra områden.

Till TT säger Bildt att Sverige i dagsläget även kan bidra med säkerhetssamarbete av olika slag – som utbyte av information och samarbete för att motarbeta resor av terrorister över landgränser.

Inget av militär karaktär?

– Nej, inte för ögonblicket i alla fall. Men logistikhjälp ja, vi har deltagit i luftbron till Erbil, säger Bildt till TT.

”Sverige en måltavla”

Enligt Bo Inge Andersson kan en svensk inblandning i USA:s krig mot IS betyda att hotbilden ökar.

– Om det stämmer så måste det också rimligtvis betyda att vaksamheten måste skärpas i Sverige – övervakningen, kontrollerna. IS har uttalat hot mot de länder som är med i koalitionen. Det ökar pressen på Sverige eftersom Sverige därmed också är en måltavla när det gäller framtida terroristangrepp.

– Det är ingen tvekan om att vi står inför en mer komplex hotbild under kommande år, säger utrikesminister Carl Bildt.

Ingen kommentar från S

SVT:s utrikespolitiska kommentator Bo Inge Andersson säger att det är extra uppseendeväckande att Sverige uttalat sitt stöd för Obamas allians med tanke på det parlamentariska läget  – och det faktum att en ny regering snart ska tillträda.

– Hur ställer sig en kommande regering till detta, och finns det några oklarheter i det här beslutet? säger han.

En källa inom S uppger till SVT att partiet redan tillfrågats av regeringen och har gett sitt godkännande.

SVT har sökt S-ledaren Stefan Löfven för en kommentar, men han väljer att inte kommentera uppgifterna.

Albanien

Andorra

Arabförbundet

Australien

Bahrain

Belgien

Bosnien

Bulgarien

Cypern

Danmark

Egypten

Estland

Europeiska unionen

Finland

Frankrike

Förenade Arabemiraten

Georgien

Grekland

Irak

Irland

Israel

Italien

Japan

Jordanien

Kanada

Kosovo

Kroatien

Kuwait

Libanon

Litauen

Luxemburg

Makedonien

Malta

Mexiko

Moldavien

Marocko

Nederländerna

Nya Zeeland

Norge

Oman

Polen

Portugal

Qatar

Rumänien

Saudi-Arabien

Serbien

Singapore

Slovakien

Slovenien

Spanien

Sverige

Storbritannien

Sydkorea

Taiwan

Tjeckien

Tunisien

Turkiet

Tyskland

Ukraina

Ungern

Österrike

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet