SVT-dokumentär skildrar framväxten i Afrika: ”Afrika består inte bara av offer”

Publicerad

Än en gång riktas uppmärksamheten mot en kris i Afrika den här gången ännu en svältkatastrof, i östra Afrika. Samtidigt är Afrika platsen för de snabbast växande ekonomierna i världen. SVT:s korrespondent Erika Bjerström ger en annan bild av Afrika i en ny dokumentär.

I skuggan av nyhetsmediernas strålkastare håller det på att ske ett ekonomiskt mirakel i Afrika. I dag finns sju av världens tio snabbast växande ekonomier i Afrika söder om Sahara.

I kvällens dokumentär Det Nya Afrika skildrar SVT:s korrespondent Erika Bjerström och fotograf Emil Larsson det andra Afrika. En ny världsbild växer sakta fram. I kvällens dokumentär berättar afrikaner om varför de är så optimistiska inför framtiden.

Nyligen höll Afrikanska unionen (AU) ett toppmöte på temat ”Hur Afrikas växande marknader kan hjälpa Europas stagnerande ekonomier”.

-Jag, liksom många andra journalister har i årtionden rest till Afrika för att skildra kriser. Men på senare år har jag kunnat se ett helt annat Afrika växa fram – där det råder optimism och tillväxt , säger Erika Bjerström.

-Vi i media har en lika stor skyldighet att skildra det som sker nu, som av många beskrivs som ett ekonomiskt mirakel. Flera miljoner afrikaner tillhör en välmående medelklass som lever ungefär som en svensk. Och afrikanerna själva är oerhört trötta på medias ensidiga rapportering som om Afrika bara består av offer, säger Erika Bjerström.

SVT

SVT2 ons 17 aug 2011 kl 20.30
SVT1 ons 17 aug 2011 kl 04.20
SVT2 mån 22 aug 2011 kl 00.10
SVT2 lör 3 sep 2011 kl 11.45

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.