Anna-Karin Hatt (C) tidigare it-minister, Anna Johansson (S), tidigare infrastrukturminister, och Anders Ygeman (S) tidigare inrikesminister kommer alla att kritiseras av KU, erfar SVT. Foto: TT

SVT erfar: KU kritiserar både nuvarande och tidigare regering för IT-skandalen

Publicerad

I dag kommer KU med sitt betänkande efter granskningen av det som kom att kallas för it-skandalen, där Transportstyrelsen it-upphandling gjorde säkerhetskänslig information tillgänglig för en entreprenör. SVT erfar att flera ministrar ur både nuvarande och den förre regeringen kommer att kritiseras, bland andra Anders Ygeman (S), Anna Johansson (S) och Anna-Karin Hatt (C).

KU har under våren frågat ut tjänstemän och politiker både ur den sittande regeringen och den föregående och presenterar i dag sina slutsatser. SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein har via sina källor fått insyn i vilka som kommer att kritiseras.

– Som jag har förstått det så kommer regeringen att få kritik och i grunden handlar det ju om att informationsgivningen i regeringskansliet inte fungerade. Det är ju ytterst statsministerns ansvar men kritiken mot honom och mot försvarsminister Peter Hultqvist kommer att bli ganska mild. Däremot blir det skarpare kritik mot tidigare inrikesminister Anders Ygeman och tidigare infrastrukturminister Anna Johansson, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

Även Alliansregeringen kritiseras

Både Anders Ygeman och Anna Johansson fick lämna sina tjänster efter att nyheten om it-skandalen briserade och därför kan heller inte dagens besked påverka dem.

Även Alliansregeringen, som var den som initierade outsourcingen, kommer att få kritik, enligt Elisabeth Marmorstein.

– Här har jag förstått att Centerpartiet har en avvikande mening, det var ju deras statsråd Anna-Karin Hatt som var it-minister och hon har hävdat att hon inte var ansvarig för informationssäkerheten, säger Elisabeth Marmorstein.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.