Suorvadammen högt upp i Lule älv är en av Sveriges många kraftverksdammar. Foto: TT

SVT erfar: Uppgörelse klar om nya regler för vattenkraften

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen är överens med Centern, Moderaterna och Kristdemokraterna om flera förändringar av miljöbalken, erfar SVT Nyheter.

Uppgörelsen kommer att presenteras senare under fredagen.

Det har länge funnits kritik från framför allt företrädare för de små vattenkraftverken, att dagens regelverk gör det svårt att driva och utveckla vattenkraften.

Nu ska detta mötas med en rad förenklingar av lagstiftningen.

Ändringarna är en utveckling av den stora energiuppgörelsen mellan regeringen, Centern, Moderaterna och Kristdemokraterna.

Samtidigt kommer alla existerande vattenkraftverk tvingas skaffa nya miljötillstånd, en förändring som tidigare mött kritik.

Partierna vill också göra förändringar som syftar till att öka effekten från vattenkraften vid de tillfällen då sol- och vindkraften inte ger tillräckligt.

Förändringarna är en utveckling av den stora energiuppgörelsen och kommer att presenteras vid en presskonferens på fredagförmiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.