SVT förklarar: Det här är Onlyfans

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut som ett helt vanligt socialt medium – men är mest känt för sitt pornografiska innehåll. Onlyfans har blivit populärt både bland privatpersoner och kändisar, och har blivit en snackis under pandemin.

SVT har tittat närmare på Onlyfans som under det senaste året blivit väl omskrivet i flera medier. Det har både rapporterats om kändisar som profilerat sig på sajten och privatpersoner som tjänat stora pengar på sina bilder.

– Jag vill vara fri och då är det bättre att de som vill se får betala för min konst, sa innehållsskaparen Filippa Berg till Expressen förra året.

Men det har även rapporterats om missförhållanden på sajten. BBC har till exempel berättat om minderåriga som lyckats ljuga om sin ålder vid registreringen, och på så sätt kunnat tjäna hundratusentals kronor i månaden på att sälja lättklädda bilder.

Sannas bilder stals

SVT har träffat Sanna, vars bilder stals från Instagram och lades ut på Onlyfans. Någon hade skapat en fejkad profil där man lovade nakenbilder på henne – bilder som inte fanns.

Vi har sökt Onlyfans för att få svar på hur man arbetar för att motverka att personers identiteter kapas och läggs ut på sajten, men inte fått något svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.