Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT/Kantar Public: Oppositionen störst men Tidöpartierna knappar in Foto: TT

SVT/Kantar Public: Oppositionen störst men Tidöpartierna knappar in

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagens oppositionspartier leder fortfarande stort över partierna som utgör regeringsunderlaget, men ledningen har minskat under den senaste månaden. Samtidigt är rörligheten bland väljarna stor. Det visar Kantar Publics senaste väljarbarometer som är utförd i samarbete med SVT.

– Vi ser en tydlig övervikt för oppositionen på sex procentenheter. Men då ska vi samtidigt komma ihåg att en sådan övervikt inte är jättestor eftersom det bara krävs att tre procentenheter av väljarna flyttar sig för att det ska bli helt jämnt, säger Toivo Sjörén, prognoschef på Kantar Public.

Socialdemokraterna ligger kvar på höga nivåer, men övertaget för den samlade oppositionen minskar med ett par procentenheter jämfört med maj månads väljarbarometer från Kantar Public.

Väljarbarometern för juni 2023, enligt Kantar Public. Foto: SVT grafik

Var fjärde byter parti

Bakom dagens opinionsläge döljer sig samtidigt en stor rörlighet i väljarkåren. Enligt Toivo Sjörén har nästan en fjärdedel av väljarna bytt parti sedan riksdagsvalet i höstas. Att väljarnas rörlighet är stor efter ett riksdagsval har vi sett tidigare, men nu är den större än tidigare. Och framför allt visar detta att partierna aldrig kan slå sig till ro vid ett visst givet opinonsläge. Scenen kan förändras snabbt.

I kampen om andraplatsen är det åter jämnt. Sverigedemokraternas negativa trend ser ut att ha stannat av och Moderaterna har inte något självklart övertag längre. Enligt Toivo Sjörén kan den så kallade kulturdebatten ha hjälpt Sverigedemokraterna att bryta sin nedgång, till exempel partiets kritik mot drag queens som läser sagor på bibliotek.

Under riksdagsspärren

Flera partier har stora problem i att de ligger nära eller under riksdagsspärren, men enligt Toivo Sjörén är det för långt till nästa riksdagsval för att räkna ut något av dessa partier. Alla har sina specifika problem, men på ett sätt delar de samma utmaning, nämligen att redan nu börja jobba med att vässa partiets profil.

– För att dom ska lyckas så måste de åtminstone vara starka i en fråga. De behöver inte ha en bredd, men de måste ha en tydlig profilfråga bland väljarna, säger Toivo Sjörén.

Kantar Publics väljarbarometer baseras på cirka 3000 genomförda intervjuer med personer i SIFO-panelen – en panel som rekryteras via slumpmässiga riksrepresentativa urval. Panelen består av ca 100 000 deltagare. Urvalet sker i åldrarna 18-84 år. 

Frågan som ställs är: ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore val i dag?”

Svarsfrekvensen i väljarbarometern ligger kring 40 procent. De svarande kontrolleras så att de är representativa för olika demografiska grupper som kön, ålder, region, utbildning och partisympati i föregående val.

I juni månads väljarbarometer genomfördes 3 078 intervjuer under perioden 22 maj till 4 juni.

I denna mätning är inga förändringar för enskilda partier jämfört med föregående mätning statistiskt säkerställda.

Från och med juni 2023 samarbetar SVT Nyheter med undersökningsföretaget Kantar Public. Avtalet sträcker sig fram till riksdagsvalet 2026 och rör månatliga väljarundersökningar. Under semestertiden i juli gör vi uppehåll, så undersökningen kommer göras elva månader per år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.