SVT klandras av Mediernas Etiknämnd för inslag om rysk-ortodoxa kyrkan. Foto: Jonas Ekströmer/TT

SVT klandras för inslag om rysk-ortodoxa kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Mediernas Etiknämnd klandrar Sveriges Television för att ha brutit mot god publicistisk sed. Klandret gäller inslaget ”Rysk-ortodoxa kyrkan ber för ’en seger över fienden’” som publicerades på svt.se den 6 maj 2022.

I inslaget menade kritiker att den rysk-ortodoxa kyrkan i Sverige hade församlingar som stöttade kriget mot Ukraina och att propaganda spreds till församlingsmedlemmar. Bilder visades från en bön under en gudstjänst i en rysk-ortodox kyrka. På bilderna syntes flera gudstjänstsdeltagare, däribland ett barn.

Delar av bönen löd enligt SVT:s textning bland annat: ”Skänk oss styrka att besegra fienden”.

Publiceringen anmäldes av pappan till det X-åriga barnet. Anmälaren var kritisk till att barnet visades på bild tillsammans med en felaktig beskrivning och översättning av bönen. Bönen om ”seger över fienderna” var inte en bön för den ryska militären och invasionen. Tvärtom handlade den om en kristen seger och barnet bad mot den ryska invasionen som hen motsatte sig. Barnet hade felaktigt pekats ut för att stödja Putin. Publiceringen var mycket kränkande för barnet.

Anhöriga hörde av sig

SVT skrev i ett yttrande till Medieombudsmannen (MO) att bilderna från gudstjänsten var allmänna miljöbilder. SVT hade fått tillstånd att filma från de som stod närmast kameran. Bilderna bedömdes inte vara av känslig karaktär. Kort efter publiceringen hörde anhöriga till barnet av sig till redaktionen och begärde att bilderna på barnet skulle klippas bort, vilket redaktionen hörsammade.

MO konstaterade i sitt beslut att allmänintresset för rapporteringen om Rysslands anfallskrig mot Ukraina, och hur olika grupper påstods ställa sig till kriget, var mycket stort. Men att ett barn, som gudstjänstdeltagare, ska bli utpekad i ett sammanhang där kritik riktats mot att svenska rysk-ortodoxa församlingar skulle stödja kriget, är oacceptabelt. Det finns inget intresse som motiverar en identifiering av hen. Barnets pappa har också anfört att barnet är helt emot kriget, att hen inte har bett för Kirill och att bönen därutöver har översatts på ett felaktigt sätt. Den allvarliga och negativa kopplingen för barnet, med påståenden om ett ställningstagande för Rysslands krig mot Ukraina, var inte försvarlig, ansåg MO.

Mediernas Etiknämnd delar MO:s bedömning och klandrar Sveriges Television för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Beslutet i sin helhet kan läsas här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.