Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Christine Olsson/TT, Jonas Ekströmer/TT

SVT/Novus: Högsta stödet för S på nio år

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas väljarstöd fortsätter uppåt i SVT/Novus väljarbarometer för december. Partiet får 34,2 procent – den starkaste noteringen i mätningen sedan december 2013.

– De var aldrig på den här nivån under förra mandatperioden, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

Bara dagar efter S styrkebesked i SCB:s första partisympatimätning efter valet bekräftas mönstret även i SVT/Novus mätning. Partiet ökar med 3,9 procentenheter jämfört med valresultatet – en statistiskt säkerställd uppgång.

Enligt Torbjörn Sjöström är det höga förtroendet för partiledaren Magdalena Andersson en av förklaringarna:

– Ulf Kristersson som nu borde ha pluspoäng för statsministerposten ligger inte i närheten av förtroendet som väljarna har för Magdalena Andersson.

– I stort sett vinner S väljare från alla partier, men absolut mest från SD, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

Stort tapp för SD

SD backar mest av alla partier i mätningen med minus 1,6 procentenheter jämfört med valet, och får 18,9 procent av väljarstödet. Även denna förändring är statistiskt säkerställd.

Samtidigt backar flera av de mindre partierna signifikant jämfört med valresultatet. L tappar en procentenhet och är tillbaka under riksdagsspärren med 3,6 procent. MP tappar 1,1 procentenheter och landar på 4,0 procent, och KD tappar 0,8 procentenheter och får 4,5 procent.

Så gjordes undersökningen

Det är 3 682 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen. Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post mellan 31 oktober och 27 november 2022.

Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar skulle rösta om det vore val idag. Förändringar som inte anges som statistiskt säkerställda ligger inom felmarginalen. Felmarginalerna ger Novus möjlighet att göra en korrekt populationsuppskattning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.