Foto: TT

SVT/Novus: KD parkerar på bottensiffor

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna ligger kvar på bottennivån 2,7% i SVT/Novus väljarbarometer. I januari fick KD det lägsta uppmätta stödet någonsin och i februarimätningen bekräftas bilden av ett parti som parkerat långt under gränsen för att komma in i riksdagen ett drygt halvår före valet.

– Det här är nivåer som Kristdemokraterna absolut inte är vana vid att ha, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.  

SVT/Novus väljarbarometer för februari visar ett i stort sett oförändrat läge för samtliga partier jämfört med mätningen i januari. KD är värst ute men även Miljöpartiet och Liberalerna står och stampar på opinionssiffror nära fyraprocentspärren, Miljöpartiet får stöd av 4,3% och Liberalerna 4,6% av väljarna. 

Foto: SVT Grafik

Enligt Torbjörn Sjöström har moderaternas kris med partiledarbyte och det osäkra parlamentariska läget tagit fokus från småpartierna.

– Det har varit en otroligt turbulent mandatperiod, det har ju varit så mycket kriser så att småpartierna har hamnat i periferin.

Kristdemokraternas låga opinionssiffror följer ett välkänt mönster. Historiskt sett så har partiet sen lång tid tillbaka haft lågt väljarstöd mellan valen. 

Foto: SVT

Att Kristdemokraterna vid tidigare val ändå har kommit in i riksdagen beror delvis på att partiet kunnat förlita sig på stödröster från framförallt moderata väljare. Frågan är nu om stödväljarna kommer att våga lägga sin röst på Kristdemokraterna om kräftgången fortsätter in i valrörelsens slutskede.

– Det finns en risk att det kan bli en jargong kring att ”de kommer ändå att åka ut” och det skapar en rädsla att kasta bort sin röst. I värsta fall kan det ju bli 3,9% alliansväljare som kastar bort sin röst om man har riktig otur. Det här tänker väljarna på, väljarna är taktiska kring det här, säger Torbjörn Sjöström. 

Ett annat problem enligt Torbjörn Sjöström är att Kristdemokraternas partiledare har ett så lågt förtroende bland väljarna, bara Miljöpartiets språkrör har lägre förtroende. 

– Är förtroendet för partiledaren lågt så spelar det egentligen ingen roll vad man har för politik för man litar inte på utövaren av politiken. 

Foto: SVT

Valrörelsen gynnar ofta småpartierna eftersom de då får mer medieutrymme. Enligt Torbjörn Sjöström är det därför alldeles för tidigt att säga hur krisartat läget är för Kristdemokraterna.

– Det är ganska långt kvar till valet, det finns en valrörelse. Man kan vända ett förtroende uppåt ganska fort, det har vi sett tidigare.

Så här genomfördes undersökningen

Novus har för den här mätningen intervjuat 5.002 personer, majoriteten per telefon, under tiden 22 januari till den 18 februari. Andelen osäkra väljare är 7,6 procent.

SVT/Novus väljarbarometer genomförs inom ramen för Novus telefonomnibus. Undersökningen genomförs med hjälp av telefonintervjuer samt sms och e-post med ett riksrepresentativt urval svenska medborgare 18 år och äldre utan övre åldersgräns.

Undersökningen ger svar på frågan hur man skulle rösta om det var val till riksdagen idag.

  • M: 23,7 (-0,1)
  • L: 4,6 (-0,4)
  • C: 8,8 (-0,1)
  • KD: 2,7 (+/-0)
  • S: 28,4 (-0,2)
  • V: 8,1 (+0,5)
  • MP: 4,3 (+0,2)
  • SD: 17,1 (+0,6)
  • Annat: 2,3 (-0,5)

Samtliga förändringar ligger inom den statistiska felmarginalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.