SVT/Novus nya mätning: Moderaternas uppgång avstannar

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas återhämtning i väljaropinionen ser ut att ha klingat av. Det visar SVT/Novus senaste väljarbarometer. Trots partiledarbyte och en tydlig uppgång för Ulf Kristersson når partiet inte upp till de nivåer som man hade före utspelet i januari där man öppnade för samtal med Sverigedemokraterna.

– Moderaternas resa uppåt fortsätter inte, utan väljarstödet ser snarare ut att stabiliseras, med en liten svag nedgång jämfört med föregående månad. Partiet är fortfarande under den nivå man hade före utspelet i januari, säger Torbjörn Sjöström, som är vd för Novus.

För att komma tillbaka till den nivå som Moderaterna hade innan förre partiledaren Anna Kinberg Batra öppnade för att regera med stöd av Sverigedemokraterna fattas drygt ett par procentenheter. I denna mätning landar partiet på 19,9 procent, ner 0,7 sedan förra mätningen och 2,5 procentenheter lägre än den nivå man hade i början av året.

Tappar kvinnliga väljare till C

För många inom Moderaterna har annars partiledarbytet till Ulf Kristersson och det efterföljande lyftet i opinionen bidragit till en lättnadens suck. Frågan är dock om ordningen verkligen kommer att bli så återställd som man hoppas. Enligt Torbjörn Sjöström finns det vissa tecken som tyder på att Moderaterna har lyckats plocka hem manliga väljare från Sverigedemokraterna, men inte alls i samma utsträckning kvinnliga väljare från Centerpartiet.

– Under året har Moderaterna tappat kvinnliga väljare till Centerpartiet och manliga väljare till Sverigedemokraterna. Nu ser det ut som att det är svårare att locka tillbaka de kvinnliga väljarna från Centerpartiet än vad det har varit att plocka tillbaka manliga väljare från Sverigedemokraterna, säger Torbjörn Sjöström.

Blivit mer mansdominerat

Faktum är att Moderaterna sedan januari har blivit ett mer mansdominerat parti. I början av det häråret var skillnaden i väljarstöd för Moderaterna mellan män och kvinnor 1,3 procentenheter. I den senaste mätningen har denna skillnad växt till 3,9 procentenheter.

– Nu är Moderaterna ett mer mansdominerat parti, och i dag är det det faktiskt bara Moderaterna och Sverigedemokraterna som är tydligt mansdominerade partier.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer kommenterar Novus mätning med att Moderaterna ändå är ”på god väg”, och att den relativt nya partiledaren Ulf Kristersson behöver mer tid.

– Att bygga upp ett förtroende hos väljarna är ett långsiktig arbete. Vi har nu bara varit igång i några veckor. Det kommer väldigt många och viktiga månader fram till valdagen i september nästa år, och vi är inställda på ett väldigt hårt arbete hela vägen fram, säger Gunnar Strömmer.

MP går framåt

Att Moderaterna skulle ha blivit ett mer mansdominerat parti efter partiledarbytet vill inte Gunnar Strömmer riktigt hålla med om, även om det är viktigt att jobba för att partiet har en jämställd väljarkår.

– Att kalla det mansdominans tror jag är en skarp överdrift, det skiljer bara några procentenheter. Men det är ändå viktigt, förstås, att vi är ett parti som växer bland både män och kvinnor, säger Gunnar Strömmer.

Vid sidan av Moderaternas avstannande uppgång visar Novus mätning inga större förändringar i väljaropinionen, förutom en statistiskt säker uppgång för Miljöpartiet. Miljöpartiet växer från 4 till 5 procent i mätningen, vilket är den bästa noteringen sedan november i förra året. Med en lång period av svagt väljarstöd, pendlande farligt nära riksdagsspärren på 4 procent till riksdagen, är mätningen säkerligen något som ger en och annan miljöpartist lite mer råg i ryggen. Om Miljöpartiet ska känna sig tryggt inför valet krävs dock flera mätningar framöver som bekräftar en positiv trend.

FAKTA: VÄLJARBAROMETERN

Novus har för den här mätningen intervjuat 4.014 personer per telefon mellan 30 oktober och 26 november. Andelen osäkra väljare är 5,9 procent.

SVT/Novus väljarbarometer genomförs inom ramen för Novus telefonomnibus. Undersökningen genomförs med hjälp av telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval svenska medborgare 18 år och äldre utan övre åldersgräns.

Undersökningen ger svar på frågan hur man skulle rösta om det var val till riksdagen i dag. Andel osäkra är de som inte vet vilket parti de skulle rösta på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.