SVT/Novus: Ökat väljarstöd för Socialdemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna växer och befäster sin position som Sveriges största parti i SVT/Novus senaste väljarbarometer. Samtidigt tappar Miljöpartiet väljare och hamnar under riksdagsspärren.

I SVT/Novus senaste väljarbarometer får Socialdemokraterna 29,3 procent av väljarstödet, en ökning med 3,7 procentenheter jämfört med förra mätningen. Ökningen är statistiskt säkerställd.

Bland den äldre befolkningen, personer över 65 år, är Socialdemokraterna tveklöst det mest populära partiet.

Socialdemokraterna fångar hela 43 procent av den seniora väljarkåren, vilket kan jämföras med det näst största partiet i denna åldersgrupp, Sverigedemokraterna, som lockar 17,6 procent av väljarna över 65 år.

– Socialdemokraterna vinner väljare från Vänsterpartiet, Miljöpartiet , Centerpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Det är mycket intressant att de tar ganska stort från flera partier, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

SVT/Novus senaste väljarbarometer visar att Socialdemokraterna växer och befäster sin position som Sveriges största parti. Foto: SVT/Novus

MP under riksdagsspärren

För Miljöpartiet går siffrorna i motsatt riktning. Partiet får 3,7 procent av väljarstödet, en minskning med 1,1 procentenheter jämfört med den tidigare mätningen. Minskningen är statistiskt säkerställd

Det betyder att partiet i denna mätning hamnar under riksdagsspärren.

– Tappet var som störst innan Miljöpartiet lämnade regeringen. Vi såg tendenser på att väljarstödet ökade något när man lämnade regeringen, men det är inte statistiskt säkerställt, säger Torbjörn Sjöström.

“Måste bli bättre”

Miljöpartiets partisekreterare Katrin Wissing säger att partiets siffror i opinionsundersökningen “inte duger”.

– Vi ska inte ligga så här lågt. Vi måste bli bättre på att visa att en röst på Miljöpartiet inte bara handlar om du får den bästa klimatpolitiken, vi har en bred politik, säger hon.

Så gjordes undersökningen

  • Det är 4 233 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen.
  • Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post.
  • Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan. En antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen.
  • Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt utgör de som inte svarat 49 procent av det totala antalet tillfrågade som var 8 350 personer.
  • Undersökningen gjordes mellan 8 november och 5 december 2021.

Artikeln har uppdaterats efter nya uppgifter från Novus. I en tidigare version angavs att 7 469 personer tillfrågats i undersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.