Vänsterpartiet backar med 2,1 procentenheter i SVT/Novus senaste partisympatimätning. På bild V-ledaren Nooshi Dadgostar. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT samt SVT

SVT/Novus: Vänsterpartiet tappar stöd

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets kraftiga uppgång efter regeringskrisen har mattats av. Partiet backar med 2,1 procentenheter i SVT/Novus senaste partisympatimätning.

Beslutet att stödja misstroendet mot Stefan Löfven med efterföljande regeringskris, gav en rejäl skjuts i opinionen för Vänsterpartiet. Efter att ha legat stabilt runt 9,5 procent av väljarstödet i flera mätningar, lyfte partiet till 11,2 procent i juni och 13,3 i juli.

Nu mattas uppgången av, V backar med 2,1 procentenheter, en statistiskt säkerställd nedgång till 11,2 procent.

– Vänsterpartiet är återigen på samma nivå som de var i början på sommaren, framförallt tappar man väljare till Socialdemokraterna, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

V tar det med ro

På Vänsterpartiets kansli tar man nedgången med ro, opinionsskjutsen som kom i samband med regeringskrisen står sig och det känns tryggt. Att partiet backar något när det tystnar efter en intensiv mediebevakning och andra nyheter tar mer plats är inte så konstigt menar biträdande partisekreteraren Hanna Gedin (V).

– Det var väldigt stort fokus på Vänsterpartiet i somras när vi stoppade marknadshyror och vi visade att det går som politiskt parti att stå upp för det man har lovat sina väljare, jag tror att det är det man kan se i skiftningarna i just den här undersökningen, säger Hanna Gedin.

Foto: SVT

Moderaterna näst största parti

Övriga partier visar små förändringar sen förra mätningen, alla ligger inom felmarginalen. Moderaterna och Sverigedemokraterna fortsätter kampen om att vara näst största parti. Den här gången vinner Moderaterna med 22 procent över Sverigedemokraternas 19,6 procent, vid förra mätningen var förhållandet det omvända, SD var större än M.

Opinionssiffrorna för Socialdemokraterna kommer sannolikt att väcka ännu större intresse än vanligt närmaste tiden då partiet står inför ett ledarskifte. S får 25,9 procent av väljarstödet men hur den siffran hänger ihop med Stefan Löfvens avgångsbesked är för tidigt att säga. Merparten av svaren i mätningen är inhämtade innan Löfvens sommartal den 22 augusti då beskedet kom.

SÅ GJORDES UNDERSÖKNINGEN

Det är 4 765 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen som genomfördes 2–29 augusti 2021. De har svarat på frågan hur de skulle rösta om det vore val i dag? Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post. Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan.

En antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. De som inte svarat utgör 49 procent av det totalt antal tillfrågade som var 9 275 personer.

Artikeln har uppdaterats efter nya uppgifter från Novus. I en tidigare version angavs att 9 343 personer tillfrågats i undersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.