Det finns stort stöd för politiskt agerande menar Wendy Broadgate forskningsdirektör på Future Earth. Foto: Joakim Ståhl/TT/Per Nilsson/SVT

Ny undersökning: Svenskar mindre oroade för klimatet än andra

Uppdaterad
Publicerad

58 procent av befolkningen i G20 länderna är mycket oroade över tillståndet på jorden, men i Sverige är siffran bara 40 procent.

Det visar en stor internationell enkätundersökning från Ipsos/MORI. I utvecklingsländer är människor ofta mer angelägna om stora förändringar för miljön än de som bor i rikare länder.

Undersökningen bygger på svar från 20 000 personer i världens 20 största ekonomier däribland 1000 svenskar. Nära tre fjärdedelar svarar att de tror jorden går mot oåterkalleliga brytpunkter ”tipping points” på grund av människans påverkan. Bland svenskarna är den siffran 63 procent.

– Undersökningen visar på en stor medvetenhet om problemen vi står inför i samtliga länder, men den visar också att engagemanget för förändring är större i länder med lägre ekonomisk standard. Ofta är det länder där miljöproblem och effekter av klimatförändringar slår hårdare, säger Wendy Broadgate, forskningsdirektör vid Future Earth ett av flera forskarnätverk som står bakom rapporten.

Stor oro i Brasilien

Oron för naturförstöring och klimatförändringar är enligt rapporten störst i Turkiet, Mexico och Brasilien. I Sverige svarar 74 procent att man borde göra mer för att ta hand om planeten, men i Sydafrika och Indonesien är siffran 94 respektive 95 procent.

Rapportförfattarna menar att kunskapen om att människans sätt att leva skadar planeten allvarligt är mycket stor. Och att rapporten därför ger stöd för mer långtgående politiska åtgärder för att rädda planeten. Däremot ser författarna olika medvetenhetsgrad om olika sidor av samhället.

De flesta vet att vi behöver ställa om energisystemen, men långt färre inser att även matproduktion, kostvanor, våra kläder och andra delar av samhället och vår vardag måste anpassas, enligt Wendy Broadgate.

Större kritik i Ryssland än i Sverige

Rapporten visar också att tre fjärdedelar svarat att dagens ekonomiska fokus på vinst och tillväxt är problematiskt. Man efterlyser större hänsyn till både mänskligt välmående och till ekosystem och klimat.

Här är kritiken högst i Turkiet, Ryssland och Indonesien, medan 56 procent av svenskarna ser detta problem.

Rapporten presenteras av Global Commons Alliance, ett internationellt nätverk av miljö- och forskningsorganisationer, och svaren samlades in maj, vilket alltså var innan den senaste stora larmrapporten från IPCC om klimatet presenterades.

Andel svarande som är mycket oroade för tillståndet för planeten:

Totalt G20 58%

Turkiet 79%

Brasilien 74%

USA 45%

Sverige 40 %

Saudi Arabien 26%

Andel som svarar att man borde göra mer för att skydda naturen:

TOTALT G20: 83%

Indonesien 95%

Kina 93%

Sverige 74%

USA 74%

Tyskland 70%

Japan 61%

Rapporten har beställts av Global Commons Alliance, ett nätverk av forsknings- miljö- och näringslivsorganisationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.