Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) har vid flera tillfällen träffat representanter för den islamistiska organisationen Milli Görüs.

SVT Nyheter avslöjar: Kaplan har träffat islamister vid flera tillfällen

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) firade ramadan med företrädare från ultranationalistiska och högerextrema organisationen Grå vargarna – och nu kan SVT Nyheter avslöja att Kaplan vid flera tillfällen har träffat representanter för den islamistiska organisationen Milli Görüs.

Som det tidigare har berättats firade bostadsminister Mehmet Kaplan slutet av ramadan på en middag med företrädare från ultranationalistiska och högerextrema organisationen Grå vargarna.

– Jag tackade ja till inbjudan. Senare har jag fått reda på att organisationer som befinner sig långt ut på högerkanten också var med, säger han.

MP-krisen

Kände inte du till de här människorna sedan tidigare?

– Nej det gjorde jag inte, om jag hade känt till det så hade jag naturligtvis inte deltagit på den här tillställningen, säger Mehmet Kaplan till SVT Nyheter.

Ångrar medverkan

Nu ångrar Kaplan sin medverkan på middagen.

– Sett i backspegeln måste jag vara självkritisk, jag måste kolla var och en som är med. Det är alltid enklare att vara efterklok, säger han.

Bland middagsgästerna fanns också företrädare för Milli Görüs. En organisation med islamistiska åsikter.

SVT Nyheter kan nu avslöja att Mehmet Kaplan träffat företrädare från Milli Görüs vid flera tidigare tillfällen. På en middag 2013, när Kaplan var riksdagsledamot, träffade han deras svenske ordförande Yavuz Selim Celik.

Är det lämpligt att röra sig i de här kretsarna?

– Det här är en del av det turkiska civilsamhället. Så länge organisationerna inte är våldsbejakande på något sätt så är det något jag får ta ställningtill varje gång, säger Mehmet Kaplan.

Vad skickar det här för signaler?

– Att det turkiska civilsamhället finns och är en verklighet i Sverige. Det här betyder inte att jag håller med dem till punkt och pricka.

Hur ofta träffar du företrädare för Milli Görüs?

– Inte så ofta, jag blir inbjuden till väldigt många turkiska tillställningar, säger Mehmet Kaplan.

Vad tycker du om den politiken som de står för?

– För mig är den svår att förstå, för mig är den högerinriktad, säger Kaplan.

”Tackar de som ligger bakom”

Men på ett inspelat tal på ett evenemang anordnat av Milli Görüs är tongången en annan.

I slutet av koran-läsningstävlingen säger ministern:

– Vi måste verkligen tacka de som ligger bakom ett sådant här fint evenemang. De förtjänar verkligen ett tack, sade Mehmet Kaplan då.

Milli Görüs

Beskrivs som en islamistisk organisation som uppfattar islam som en allomfattande politisk ideologi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet