Kent Ekeroth, arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

SVT överklagar beslutet i tvisten om ”järnrörsfilmen”

Uppdaterad
Publicerad

SVT överklagar beslutet i tvisten med Sverigedemokraternas tidigare riksdagsledamot Kent Ekeroth om den så kallade ”järnrörsfilmen”.

Patent- och marknadsöverdomstolen gjorde en felaktig bedömning av de avgörande frågorna i sitt utslag i den upphovsrättsliga tvisten mellan SVT och Kent Ekeroth, skriver SVT i ett överklagande som lämnats in till Högsta domstolen.

Enligt domen ska SVT betala mer ersättning till Ekeroth, utöver de 190 000 kronor i rättegångskostnader, efter publiceringen av järnrörsfilmen.

Samtidigt konstaterar Patent- och marknadsöverdomstolen att SVT delvis har kränkt Ekeroths ideella rätt genom att inte namnge honom som fotograf. SVT kunde inte luta sig mot yttrande- och informationsfriheten när filmklippen visades, enligt domstolen.

Ekeroth har tidigare fått ersättning från flera medier efter publicering av filmen 2012.

Detta har hänt:

  • En juninatt 2010 spelar SD-politikern Kent Ekeroth in en film från Kungsgatan i Stockholm på sin mobiltelefon. Filmen, som kom att kallas ”järnrörsfilmen”, visar hur Sverigedemokraternas Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling förolämpar flera personer med rasistiska och sexistiska glåpord och hur Almqvist sedan beväpnar sig med järnrör.
  • Två år senare läckte filmen och bilder från den publicerades i flera olika medier där Expressen var först med att publicera. Avslöjandena ledde till att Almqvist lämnade sin riksdagsplats och partiet.
  • Kent Ekeroth krävde ersättning från en rad svenska medier för upphovsrättsintrång. Bland annat dömdes Göteborgs-Posten att betala Ekeroth 3 100 kronor, tidningen Dagens Media fick betala 4 200 kronor och SvD fick en nota på 18 000 kronor.
  • 2015 stämde Ekeroth SVT och krävde 164 566 kronor i ersättning, men tingsrätten avvisade Ekeroths stämningsansökan, och dömde riksdagsledamoten till att betala rättegångskostnader för SVT på 80 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.