Kent Ekeroth (SD) Foto: Anders Wiklund/TT

SvD får böta för att ha publicerat ”järnrörsfilm”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska dagbladet rapporterar att de idag dömdes i Lunds tingsrätt till att betala 18.000 kronor till SD-toppen Kent Ekeroth. Detta till följd av nyhetsmediets publiceringar ur den så kallade järnrörsfilmen.

Under ”järnrörsskandalen”, som Expressen avslöjade, spreds videomaterial på SD-topparna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling då de förolämpade komikern Soran Ismail och flera andra personer med rasistiska och sexistiska glåpord, samt beväpnade sig med järnrör.

Sedan dess har rikdsagsledamoten Kent Ekeroth, som tidigare var Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson, vidtagit rättsliga åtgärder mot flera nyhetsmedier, däribland SVT, som publicerat bilder och klipp ur filmen utan hans samtycke.

LÄS MER: Järnrörstvist tas upp på nytt

Väntat beslut

Nu rapporterar Svenska dagbladet att tidningen dömts att betala 18.000 kronor till Ekeroth, till följd av publiceringarna. Dessutom ska de stå för hans rättegångskostnader på 1.592 kronor.

Svenska dagbladets försvar gick ut på att yttrandefriheten bör stå över upphovsrätten i situationer som ”järnrörsskandalen”. Chefredaktören Fredric Karén var dock beredd på att rätten skulle göra en annan bedömning.

– Men jag är ändå lite besviken över att tingsrätten anser att yttrandefriheten får vika för upphovsrätten, säger han till tidningen:

– Vi talar ändå om en person som rent hypotetiskt hade kunnat bli Sveriges justitieminister. Han var ute och röjde på stan med sina kompisar, och de var beväpnade med rör, filmade med mobil och kallade kvinnor både det ena och det andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.