SVT:s filmexpert: Därför är Twilight så stort

Publicerad

I kväll samlas tusentals förväntansfulla unga fans i Globen för att få en glimt av stjärnorna i Twilightfilmerna Robert Pattinson och Ashley Greene.

SVT:s filmrecensent Fredrik Sahlin säger så här om fenomenet Twilight:

-Jag tror att unga människor går med strömmen och att konformismen spelar stor roll. De ser sig omkring och ser vad andra gör. Sedan är det historien i böckerna och filmerna med det onda mot det goda och den underliggande sexuella handlingen som är av vikt för ungas fascination tror jag. Hela branschen bygger på något sätt på den här konformismen, säger Fredrik Sahlin.

Globen fylls till bristningsgränsen i kväll av fans till filmerna och böckerna där huvudrollsinnehavarna, Robert Pattinson och Ashley Greene visar upp sig. Och anledningen är förstås att den nya filmen Breaking Dawn snart har Sverigepremiär, den 16 november.

Twilighthysterin har också gett upphovtill ett omfattande resande – fansen reser till inspelningsplatserna – i succéns kölvatten har en helt ny form av turism dykt upp – Twilightturismen. På Etour på Mittuniversitetet i Östersund har en forskargrupp tittat närmare på fenomenet Twilight och resande.

-Det är ett internationellt fenomén som inte bara sträcker sig till resande utan också handlar om musik, stil och mode, berättar forskaren Christine Lundberg.

-Det är många unga förstås, men vi har forskat i över ett år och funnit att 53 procent är 20 år eller äldre. Det äldsta fanset till tvilightserien vi intervjuade var 63 år.

Rikard Palm
rikard.palm@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer