– Ålder är den enskilt viktiga faktorn för att bli svårt sjuk i covid, säger Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare i region Kalmar län. Foto: SVT

SVT:s kartläggning: Tre av fyra regioner planerar att åldersprioritera vid fas 4-vaccineringen

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av regionerna planerar för en åldersprioritering när massvaccineringen i fas 4 sätter igång. Det visar SVT Nyheters kartläggning.

I Region Sörmland och i region Kalmar län kommer man dela in gruppen i tioårsintervaller.

SVT:s kartläggning visar att de flesta regioner planerar att inleda den fjärde fasen i vaccinationsprogrammet mellan maj och juni.

Då ska alla 18 till 59-åringar som inte har prioriterats i de tidigare faserna få den första sprutan. Det är en stor grupp, drygt 4,2 miljoner personer och frågan är vilka av dem som ska få sprutan först.

– Vi har ingen tydlig rekommendation när det gäller fas 4. Det är upp till regionerna att bestämma hur turordningen ska se ut säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Jobbar sig ned i intervaller

SVT Nyheter har frågat landets 21 regioner hur de kommer göra. Tre av fyra av de 18 regioner som svarat kommer att, eller överväger att, införa ett turordningssystem efter ålder.

I Region Sörmland och i Kalmar län börjar man med 50 till 59-åringarna för att sedan jobba sig ner i åldrarna i tio-års-intervaller.

– Ålder är den enskilt viktiga faktorn för att bli svårt sjuk i covid, säger Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare i region Kalmar län.

Data från intensivvårdsregistret visar att drygt åtta gånger fler 50-59-åringar har vårdats på iva för covid än 20-29-åringar.

Men det finns de som anser att regionerna borde vaccinera alla åldrar samtidigt för att öka vaccinationstakten.

Bokningssystemen klarar inte först-till-kvarn

En av dem är Ingrid Stubelius, specialistläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och vice ordförande i Västra Götalands läkarförening.

– Vi ser en del problem med att kalla in i åldersordning i den nuvarande fasen. Det blir mycket administration, många samtal och listor med reservpersoner. Den enklaste lösningen är att vaccinera de som befinner sig i fas 4 så fort som möjligt utan att ta hänsyn till ålder, säger hon.

Men enligt vaccinsamordnarna i Kalmar och Sörmland finns det en risk att regionernas bokningssystem inte skulle klara av en först-till-kvarn-princip.

– Vi vet att det kan bli köer och problem om vi släpper på för stora grupper samtidigt. Det blir smidigare om man har några dagar eller någon vecka mellan grupperna, säger Magnus Johansson som är ansvarig för vaccinationsprogrammet i region Sörmland.

Sveriges Kommuner och regioner, SKR säger till SVT att åldersindelning kommer vara huvudspåret i fas 4 men att en del regioner även överväger att, på vissa platser, vaccinera blandade åldrar, till exempel i glesbygd eller på stora arbetsplatser.

Lista: Så gör din region i fas 4

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.