I vaccinfas 4 , som är den fjärde och sista fasen, inkluderas personer som är 18 år och äldre och som inte prioriterats i de tidigare faserna. Foto: Pontus Stark

Så gör din region i fas 4

Uppdaterad
Publicerad

SVT ställde frågan ”Kommer det att göras någon uppdelning i turordningen inom gruppen fas 4, t ex efter ålder?” till de 21 regionerna. 18 regioner svarade.

Informationen om planerad vaccinstart har vi hämtat från 1177 Vårdguiden i regionerna.

I vaccinfas 4, som är den fjärde och sista fasen, inkluderas personer som är 18 år och äldre och som inte prioriterats i de tidigare faserna.

Blekinge: Kommer att ha en åldersindelning med de äldsta först. Vaccinationsstart juni.

Dalarna: Funderar på att öppna webb-bokning i fem- eller tioårsintervall med de äldsta först. Vaccinationsstart ej klart.

Gotland: Mest troligt görs en åldersindelning där de äldsta vaccineras först. Det säkrar kapaciteten i bokningssystemen, enligt regionen. Vaccinationsstart ej klart.

Gävleborg: Har inte bestämt än. Beror på vaccintillgången. Blir det en turordning blir det efter ålder och de äldsta först. Vaccinationsstart ej klart.

Halland: Tillgången på vaccin styr. Om behov av prioritering uppstår kommer de äldre erbjudas vaccin först. Vaccinationsstart i mitten av juni.

Jämtland: Vaccinationsstart ej klart.

Jönköping: Det beror på vaccintillgången. Ser över en indelning i undergrupper. Inget är bestämt, men blir det turordning blir det äldst först. Vaccinationsstart i mitten av maj.

Kalmar: Troligen kommer åldersprioriteringen att läggas med tioårsintervaller. Vaccinationsstart i maj-juni.

Kronoberg: Inbjudan kommer att gå ut till de som ska vaccineras. Turordning i  tioårsintervaller med de äldsta först. Vaccinationsstart preliminärt i maj.

Norrbotten: Inte bestämt än, men blir det en turordning blir det efter ålder och de äldsta först. Vaccinationsstart i maj.

Skåne: Inte bestämt än, men det blir en uppdelning i två eller tre grupper utifrån ålder. Vaccinationsstart i juni.

Stockholm: Planeringen är inte klar. Det kan komma en prioriteringsordning. Det är rimligt att anta att det blir någon form av turordning. Om det blir efter ålder eller något annat är ej bestämt. Vaccinationsstart i mitten av maj.

Södermanland: Åldersprioritering med de äldsta först. Vaccinationsstart i maj-juni.

Uppsala: Prioritering åldersvis i fallande ordning. Hur stort spannet blir i varje steg beror på vaccintillgången. Vaccinationsstart ej klart.

Värmland: Vaccinationsstart i slutet av maj.

Västerbotten: Regionen kommer successivt att beta av åldersgrupperna från äldst till yngst. Vaccinationsstart i maj.

Västernorrland: Prioritering i åldersintervaller, vars storlek styrs av storleken på vaccinleveranserna. Vaccinationsstart i juni.

Västmanland: Åldersprioritering, för att kunna släppa på rimligt många för bokning. Det är klokt att vaccinera de äldsta först, då ålder är en av de viktigaste riskfaktorerna, menar regionen. Vaccinationsstart ej klart.

Västra Götaland: Planeringen är inte klar, men  delvis åldersindelning diskuteras. Vaccinationsstart preliminärt i maj/juni.

Örebro: Kommer att tillämpa en uppdelning, men det är inte klart med åldersgruppernas storlek. Vaccinationsstart ej klart.

Östergötland: Planeringen är inte klar, vilket beror på vaccintillgång och hur stora åldersgrupperna blir. Blir det en turordning så blir det efter ålder och de äldsta först. Vaccinationsstart preliminärt i slutet av maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.