”För enskilda personer så får det inte så väldigt stor betydelse. Så mycket pengar handlar det inte om ..” Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SVT:s Love Benigh: S uppvaktar glesbygden efter valet

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna misslyckades med att vinna över glesbygden, enligt partiets egen eftervalsanalys, och det vill man nu rädda upp. Det säger SVT:s politikreporter Love Benigh som svarar på tre snabba frågor om S utspel.

Hur stor skillnad skulle den föreslagna omgörningen innebära för folk på glesbygden?

– För enskilda personer så får det inte så väldigt stor betydelse. Så mycket pengar handlar det inte om, men för landsting och för kommuner som får ta del av de här pengarna så är det förstås välkommet eftersom resurserna är ansträngda.

Vad är det S vill visa med det här förslaget?

– Man vill signalera tydligt att man vill satsa på landsbygden och är redo att låta storstadsregionerna ta en större del av kostnaden för att rädda välfärden i glesbygden. Det var något man redan i valanalysen slog fast att man misslyckats med i valrörelsen. Det försöker man nu jobba med, för att öka förtroendet ute i landet för S politik. Det här är ett sådant förslag.

Kan regeringen få igenom förslaget i riksdagen?

– Det är inte osannolikt eftersom Socialdemokraterna har försäkrat sig om stöd både inom regeringen, alltså från Miljöpartiet, men också ifrån samarbetspartierna, Centern och Liberalerna. De partierna är överens om att gå fram med det här förslaget i riksdagen och mycket talar för att det har goda chanser att gå igenom. Annars skulle det krävas att alla oppositionspartier, med Sverigedemokraterna, går ihop emot det med Vänsterpartiet. Men exakt hur Vänsterpartiet ställer sig är oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer