SVT:s Mats Knutson: ”Regeringen kan tvingas välja mellan Kakabaveh och Turkiet”

Uppdaterad
Publicerad

En kompromiss mellan Amineh Kakabaveh och statsministern är svår att se, enligt SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

– De krav hon ställer är i direkt motsatsförhållande till de krav som Turkiet ställer.

På tisdag kan justitieminister Morgan Johansson (S) fällas i en misstroendeomröstning med hjälp av Amineh Kakabaveh – och därmed kan regeringen fällas.

Enligt Mats Knutsson har Kakabaveh, som politisk vilde, hamnat i ett maktläge där hon passar på att driva frågor som hon personligen är engagerad i.

– Om det här drivs till sin spets, kan regeringen tvingas välja mellan Amineh Kakabavehs stöd och Turkiets stöd för en svensk Natoansökan.

Den diskussion som nu pågår inom svensk politik kan i Turkiet uppfattas som en bekräftelse på den kritik som framförts, nämligen att Kakabaveh har stort inflytande i Sverige. Vilket är ett problem för regeringen.

– Det har redan fått konsekvenser för Natoansökan, men det kan också påverka den svenska trovärdigheten i de förhandlingar som pågår i Natoprocessen, säger Mats Knutson.

Hör SVT:s inrikespolitiske kommentator i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.