Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Här är Amineh Kakabavehs krav – kan fälla regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Amineh Kakabavehs röst i riksdagen kan bli avgörande vid ett misstroendevotum mot justitieminister Morgan Johansson (S). Hennes krav för att inte fälla regeringen är bland annat att Sverige inte terrorklassar fler kurdiska organisationer, något som Turkiets president Erdogan krävt i Natoförhandlingarna. 

– Då kommer jag tyvärr att rösta för ett misstroende, det handlar om principer, säger hon till SVT.

M, KD och L står bakom Sverigedemokraternas misstroendeförklaring mot Morgan Johansson (S). Centerpartiet står bakom kritiken mot justitieministern, men kommer inte att fälla honom i en omröstning.

Därmed har avgörandet hamnat i den partilöse riksdagsledamoten Amineh Kakabavehs händer. Hon öppnar för att fälla Johansson på tisdag om Socialdemokraterna inte går henne till mötes.

– Sverige ska dra tillbaka Natoansökan om det hänger på att vi fegt ska sitta tysta och möta Erdogans krav. Det är pinsamt och befängt, säger Amineh Kakabaveh till SVT.

Kommer stå på sig

Hon framhåller bland annat den överenskommelse hon ingick i med Socialdemokraterna för sju månader sedan, som hon ännu inte fått något skriftligt besked om.

– Överenskommelsen är mellan mig och S, inte regeringen. Jag vet att det är känsligt läge och jag har personligen inget emot Morgan Johansson, men jag har rätt att stå på mig och få ett besked innan jag säger ja eller nej.

”Det är ovärdigt”

Kakabaveh vill ha ett löfte om att Sverige inte lyfter stoppet för vapenleveranser till Turkiet. För att undvika regeringskris kräver hon också att Sverige inte backar för Erdogans krav på att terrorklassa kurdiska organisationer.

Hon tycker det vore konstigt att terrorklassa organisationer som Sverige redan stödjer.

– För mig handlar det om principer. När deras medlemmar kommer till Sverige, då ska vi alltså stämpla dem som terrorister för att Turkiet vill det. Jag tycker det är ovärdigt. Jag är svensk ledamot och har inga kurdiska intressen men jag har ett intresse för mänskliga rättigheter och solidaritet.

Andersson: Avgår om han fälls

Statsminister Magdalena Andersson meddelade att regeringskris väntar om Johansson fälls, och att hon själv i sådana fall kommer att avgå.

– De politiska beslut som vi fattar i Sverige, de fattar vi tillsammans i regeringen. Och om man avsätter en minister på grund av politiska beslut, då avsätter man naturligtvis hela regeringen. Det är en självklarhet, sade Andersson på en pressträff på torsdagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Misstroendet mot justitieministern – på 60 sekunder. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.