Kakabaveh kan fälla avgörandet om misstroende mot Johansson

Uppdaterad
Publicerad

SD:s misstroende mot Morgan Johansson (S) får stöd av M, KD och L. Nu kan den politiska vilden Amineh Kakabaveh fälla avgörandet. Hon kräver att regeringen håller fast vid den överenskommelse man har med henne för att hon inte ska rösta för att fälla Johansson.

Moderaterna, Kristdemorkaterna och Liberalerna ger sitt stöd för att uttala misstroende mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Liberalernas riksdagsgrupp var helt enig, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson till SVT Nyheter.

– 151 skjutningar på 151 dagar talar sitt tydliga språk. Han är den minister som mer än någon annan har misslyckats med sitt uppdrag, säger Mats Persson om kritiken mot Morgan Johansson.

L-beskedet innebär att den politiska vilden Amineh Kakabaveh, som tidigare tillhörde Vänsterpartiet, kan fälla avgörandet i misstroendeomröstningen nästa vecka.

Kakabaveh säger till SVT Nyheter att regeringen måste hålla den överenskommelse som man har med henne angående Turkiet. Om regeringen inte gör det så finns det enligt Kakabaveh ingen anledning för henne att inte fälla Johansson. För henne handlar omröstningen mer om överenskommelsen än om kritiken mot Morgan Johansson, och hon säger att hon egentligen inte vill gå på SD:s linje.

– Men jag väntar på respons från Socialdemokraterna innan jag bestämmer mig, säger hon.

Uttlandet ligger i linje med beskedet hon gav i slutet av maj, att hon inte kommer att stödja Socialdemokraterna i kommande omröstningar, om partiet inte lever upp till överenskommelsen som slöts i höstas.

”Är uppenbart olämplig”

M och KD var snabba med att ge stöd åt misstroendet och partierna är hårda i sin kritik mot Morgan Johansson. KD:s gruppledare Andreas Carlson säger att partiet saknar förtroende för hela regeringen.

– Vi har möjlighet att byta ut dem på valdagen men när frågan nu ställs på sin spets så är det glasklart att vi saknar förtroende för Morgan Johansson, säger han.

– Det är helt uppenbart att Morgan Johansson är en olämplig person att inneha uppdraget som det här landets justitieminister. Han har gång på gång visat att han försöker framföra felaktiga uppgifter och komma undan med det, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström.

Ska ha intern diskussion

Centerpartiet hade på torsdagen inte haft några interna diskussioner om hur ställer sig i frågan. Men på fredagen meddelade Annie Lööf att C inte kommer att stödja en misstroendeförklaring.

Varken V eller MP kommer att rösta för ett misstroende. MP:s språkrör Per Bolund kallar agerandet från SD, M, KD och L för en oseriös politisk markering.

– Oppositionen blundar för det faktum att justitieministern inte ensam kan lösa problemen med kriminaliteten i vårt samhälle, det handlar ju om många fler faktorer. Det är oseriöst att låtsas som att det hänger på en person, säger Bolund.

”Vi anser inte att det är aktuellt med något misstroende och vi kommer därför att avstå i en eventuell misstroendeomröstning.” skriver partiets vice gruppledare Hanna Gunnarsson i ett sms till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.