”Till och med Annie Lööf, Ebba Busch och moderata kvinnor har uttryckt sitt stöd. Och det är många kvinnor på stan som kommer fram till mig och säger att jag är deras röst”, säger Amineh Kakabaveh om sin tid som politisk vilde. Foto: Stina Stjernkvist/Adam Ihse/TT

Politiska vilden om sin deal med S: ”V ska vara jävligt glada över det här”

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det bara Vänsterpartiet som står i vägen för att Magdalena Andersson ska bli statsminister. Men den politiska vilden Amineh Kakabaveh, som tidigare tillhörde Vänsterpartiet, har redan gett sitt löfte att stötta Socialdemokraterna.

– Vänsterpartiet ska vara jävligt glada över det här, säger hon i Politikbyrån.

Stefan Löfven lämnade in sin avskedsansökan på onsdagen – och nu kommer med all sannolikhet talmannen att ge Magdalena Andersson (S) uppdraget att försöka bilda en regering.

För att Magdalena Andersson ska bli statsminister krävs det att 175, eller fler, inte röstar emot förslaget. Och givet det parlamentariska läget kan det räcka med att en enda riksdagsledamot svänger och röstar nej till Andersson.

Politikbyrån

En av dem som har mest makt är den tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh. Enligt henne är det dock inget parti, varken från regeringssidan eller oppositionen, som har hört av sig.

– I somras hörde flera partier av sig för att veta hur jag tänker och så. Men inte just nu, säger hon och fortsätter:

– Alla vet att jag är bestämd och att jag redan har gjort en överenskommelse med Socialdemokraterna, oavsett om statsministern heter Stefan Löfven eller Magdalena Andersson.

Lyckades där Vänsterpartiet misslyckades

Du har lyckats med det som ditt parti inte har lyckats med, nämligen att förhandla med regeringen, hur ser du på det?

– Mitt gamla parti har försökt svartmåla mig, men Socialdemokraterna har varit lyhörda. Jag sa till dem att jag kommer använda min röst.

– Jag tycker att Vänsterpartiet ska vara jävligt glada över det här.

Under förra mandatperioden, 2014-2018, fanns det 8 politiska vildar i Sveriges riksdag. Det är det högsta antalet vildar i svensk historia. Av dessa var sju Sverigedemokrater som hoppat av sitt parti.

Vill se fler politiska vildar

I dag finns det bara en vilde kvar – Amineh Kakabaveh.

– Jag önskar att det fanns många andra vildar, civiliserade vildar, som kunde göra skillnad. Då skulle vi ha en helt annan demokrati i Sverige än den som är nu med partipiskan där man måste rätta sig efter sekterism.

Känner sig inte ensam

Det har inte känts lite ensamt i det som kallas för ”vildarnas korridor” i riksdagen?

– Absolut inte, haha. Jag har vänner inom socialdemokratin och andra partier som tycker att det är bra att jag använder min position för att förbättra demokratin och bekämpa hedersförtryck.

Hur tror du Vänsterpartiet kommer att rösta kring Magdalena Andersson?

– Jag tror att de kommer att göra som jag och släppa fram en kvinnlig statsminister. De vet om att det här är det enda alternativet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet