Hör före detta riksdagsledamoten om att gå emot partilinjen. Foto: SVT

Gick emot partiet – då ringde Reinfeldt till hennes chef: ”Jan Björklund tyckte det var pinsamt”

Publicerad

Tårar, kamrater som inte hälsar och märkliga telefonsamtal från Fredrik Reinfeldt. Den tidigare riksdagsledamoten för Folkpartiet, Camilla Lindberg, är en som vet vad det kan kosta att gå emot partigruppen.

– Det var väldigt mycket hot om utfrysning och maktspel, säger hon i Politikbyrån.

Snart ska det avgöras om Magdalena Andersson blir Sveriges nya statsminister. Och det är oerhört jämnt – en enda ledamot kan göra hela skillnaden vid omröstningen.

Men att enskilda riksdagsledamöter röstar emot partilinjen i så här avgörande voteringar hör till ovanligheterna – när Helena Lindahl (C) röstade nej till Stefan Löfven som statsminister i januari 2019 blev uppmärksamheten exempelvis stor.

Politikbyrån

En annan som fått veta vad det kan kosta är den tidigare riksdagsledamoten Camilla Lindberg (Folkpartiet), som 2008 var den enda borgerliga riksdagsledamoten som röstade emot FRA-lagen.

– Det var väldigt mycket dramatik. Vi var åtta personer från allianspartierna som tänkte rösta emot partilinjen men i slutändan blev det bara jag. Det var väldigt mycket hot om utfrysning och maktspel, säger hon i Politikbyrån.

Camilla Lindberg berättar att hon fick starkt stöd från väljarna, men att hon blev utfryst i partiet.

– Man får utrymme och kanske blir populär i vissa medier. Det är klart att många kolleger tycker att det är jobbigt. Det skapar en viss avundsjuka tror jag.

”Många som grät”

Under de intensiva dagarna före omröstningen var det många som grät.

– Men det var inte värst, det var veckorna efteråt, när ens egna partikamrater slutar hälsa och är sura på en.

Jag har hört att du låste in dig på toaletten och grät?

– Grät vet jag inte men jag vet att jag och Birgitta Ohlsson låste in oss på toaletten när gruppledaren jagade oss.

– Det var väldigt speciella dagar i Sveriges riksdag. Jag vet att några kända centerpartister blev manglade i 17-18 timmar i sträck.

Fredrik Reinfeldt ringde

Till historien hör också ett märkligt telefonsamtal från Fredrik Reinfeldt, men enligt Camilla Lindberg stämmer det inte att den dåvarande statsministern ringde direkt till henne.

– Den kontakten skötte Jan Björklund. Men jag märkte att Jan Björklund tyckte att det var pinsamt att han hade en sådan bråkstake i sitt parti och att han inte kunde tygla sin riksdagsgrupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet