Amineh Kakabaveh (höger) har ännu inte meddelat hur hon ska rösta i misstroendeförklaringen mot Morgan Johansson (S). C kommer inte rösta för att fälla justitieministern. Foto: Fredrik Persson/TT, Stina Stjernkvist/TT

Kakabaveh avgör politiska ödet: ”Inte läge för regeringskris”

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet kommer inte att stödja SD:s misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson (S). Det meddelar Annie Lööf (C) i ett uttalande på fredagen.

Därmed vilar avgörandet på den politiska vilden Amineh Kakabaveh, som ännu inte har lämnat besked i frågan.

– Jag förstår att det inte är jätteläge för en regeringskris till, säger hon till Ekot.

Efter Sverigedemokraternas misstroendeförklaring mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) meddelar Centerpartiet på fredagsmorgonen att partiet inte kommer att stödja en sådan.

Annie Lööf betonar att partiet helt ställer sig bakom ”den kritik mot honom som ett enigt KU riktade igår. Men det är inte av en sådan art att det motiverar ett misstroende”, skriver Centerledaren på Twitter.

”Regeringen behöver göra mycket mer för att öka tryggheten för människor. Men. Det åstadkoms inte genom ett politiskt spel som inte löser några problem, 100 dagar innan valet”, skriver Lööf vidare i ett inlägg på Facebook.

Frågan ligger nu i händerna på den partilösa riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh, som på fredagsmorgonen ännu inte hade lämnat sitt besked.

Till Ekot säger hon att hon är i kontakt med Socialdemokraterna gällande frågor om vapenexport till Turkiet och terroriststämpling av vissa kurder.

– Jag har sagt att jag vill ha klara besked för vad som kommer att ske med överenskommelsen och den diskussion vi hade för sju månader sedan. Jag förstår att det inte är jättelägligt för en regeringskris till, säger hon till Ekot.

Statsministern hotar avgå

Det var på torsdagen som Sverigedemokraterna väckte misstroende mot Morgan Johansson för hur han sköter sitt uppdrag. Kort efteråt meddelade Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna att de står bakom misstroendeförklaringen.

Statsminister Magdalena Andersson (S) meddelade efter det att en regeringskris väntar om Johansson fälls, och att hon själv i sådant fall kommer att avgå.

– De politiska beslut som vi fattar i Sverige, de fattar vi tillsammans i regeringen. Och om man avsätter en minister på grund av politiska beslut, då avsätter man naturligtvis hela regeringen. Det är en självklarhet, sade Andersson på torsdagen.

”Känsligt läge”

Enligt Annie Lööf är tidpunkten för ett misstroende illa vald.

”Vi är i ett mycket känsligt säkerhetspolitiskt läge, mitt under en NATO-process och i en tid med en alarmerande våldsspiral med dödligt gängvåld krävs att vi som politiska ledare orkar ta ansvar, orkar samlas för att göra upp, orkar samarbeta för att nå resultat”, skriver hon på Facebook.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson kommenterar Centerpartiets besked på Twitter:

”Ännu en gång är det Annie Lööf som kommer till Morgan Johanssons räddning. För vilken gång i ordningen vet jag inte. Det är tydligt att Centern blivit det vänsterparti som krafter inom partiet arbetat för att det ska bli”.

En omröstning ska hållas i Riksdagen på tisdag. I omröstningen krävs att en majoritet, minst 175 ledamöter, röstar för misstroendeförklaringen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anders W Jonsson, gruppledare för Centerpartiet, om varför de inte vill avsätta justitieminister Morgan Johansson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.