Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andersson om misstroendeförklaringen: Avgår om justitieministern avsätts. Hör statsministerns kritik mot oppositionen i klippet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Andersson om hotet från oppositionen: ”Farligt på riktigt”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Magdalena Andersson (S) går till hårt angrepp mot att hela högeroppositionen ställer sig bakom misstroendeförklaringen mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

– Det är fruktansvärt oansvarigt, säger hon under en presskonferens i riksdagen på torsdagseftermiddagen. 

Andersson säger också att hon kommer att avgå om justitieministern fälls i en misstroendeomröstning.

Moderaterna, Kristdemokraterna, och Liberalerna stödjer misstroendet som Sverigedemokraterna väckte mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) under torsdagen. Centerpartiet lämnade inget besked under torsdagen, men på fredagsmorgonen säger C-ledaren Annie Lööf att partiet inte kommer stödja misstroendet.

– Jag har i dag noterat Sverigedemokraternas och Moderaternas senaste utspel. Min regering och jag fokuserar helt och hållet på samhällsproblemen, och Sverige har stora problem med en tilltagande brottslighet och segregation, säger Andersson under presskonferenesen.

”Fullständigt ansvarslöst”

Statsministern är tydlig med att hon är medveten om de parallellsamhällen som vuxit fram och att våldet blivit en del av vardagen i Sverige – men att väcka misstroende mot en minister i en tid som denna tycker hon är ansvarslöst.

– Vi befinner oss tre månader före ett ordinarie val och det pågår ett krig i vårt direkta närområde. Att då skapa ett läge av politisk oreda och osäkerhet – det är fullständigt oansvarigt. Det är oerhört. Vi är inte i ett läge för politiskt spel i Sverige. Det är farligt på riktigt, säger hon.

”Inte förstått problemet”

På frågan om statsministern inte förstår kritiken mot justitieministern säger hon:

– Om man tror att detta problem bara handlar om en justitieminister – då har man inte förstått problemet alls. Över huvudtaget inte. Vi har haft en justitieminister som intensivt har arbetat med att anställa fler poliser och att skärpa straffen. Problemet är mycket större än så.

Avgår om Johansson fälls

Om oppositionen lyckas samla en majoritet bakom misstroendet väntar en regeringskris, menar Andersson. Och med en regeringskris kommer hon att avgå, meddelar hon.

– De politiska beslut som vi fattar i Sverige, de fattar vi tillsammans i regeringen. Och om man avsätter en minister på grund av politiska beslut, då avsätter man naturligtvis hela regeringen. Det är en självklarhet.

”Magdalena Andersson försöker nu skrämma sitt regeringsunderlag till att rädda sin inkompetenta justitieminister Morgan Johansson, och hotar därför med att avgå. Vi tänker byta ut hela den här regeringen – senast vid valet, men ju förr desto bättre”, skriver Ulf Kristersson (M) på sin Facebooksida.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.