Foto: SVT

SVT:s meteorolog går i pension efter 18 år

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s meteorolog Lage Larsson gjorde i dag sin sista vädersändning.

– Jag ser fram emot sommaren och att vara ledig. Jag får väl säga som stinsen sa när han gick i pension: ’Det kommer ett tåg, det skiter jag i det också. Det kommer ett väder, det skiter jag i det också’, säger han i SVT:s morgonsoffa.

Lage Larsson har varit meteorolog och officer i flygvapnet och marinen i 35 år. Han jobbade i många år på Berga söder om Stockholm med marin- och helikopterprognoser där man även gjorde prognoser för Stockholms lokalradio under 16 år.

Lage har ett brinnande intresse för seglarväder som han ägnat tiden åt då han inte jobbat deltid på SVT. I dag, efter 18 år som meteorolog på SVT, går han i pension.

Gav sista väderrapport

I dagens Gomorron Sverige gav han en sista väderrapport.

– Solen kommer att skina fint på många ställen. Det blir väldigt växlingsrikt. I södra Sverige regnskurar och åska på sina ställen medan det i norra Sverige fortsatt blir fint sommarväder. Längst uppe i norr kan det dock dyka upp en och annan regnskur.

Vilket väder är svårast att ge prognos på?

– Det är nog just det här sommarvädret då isolerade regnskurar dyker upp och drar vidare snabbt. Det kan vara svårt att hinna med.

Lage började på SVT 1995 i Aktuellt men har på senare år även synts i Rapport och i ABC.

Se klippet från Gomorron Sverige högst upp i artikeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer