Som prognoserna ser ut nu ser värmen och solen att hålla i sig åtminstone till mitten av nästa vecka Foto: TT

SVT:s meteorolog: Kan bli värmerekord i slutet av veckan

Uppdaterad
Publicerad

Gillar man sol och värme har man all anledning att le. Sommarvädret håller i sig fram till åtminstone mitten av nästa vecka, enligt SVT:s meteorolog Lasse Rydqvist, som också nämner att värmen kan kan bli rekordhög för i år i slutet av veckan.

Högtrycken har avlöst varandra under maj månad med värme och sol som resultat i hela landet.

– Onsdagen blir det lite svalare i hela norra halvan av Sverige, runt 15 grader. Söder därom stannar värmen, säger SVT:s meteorolog Lasse Rydqvist.

Över 30 väntas i Västra Götaland

Som prognoserna ser ut nu ser värmen och solen att hålla i sig åtminstone till mitten av nästa vecka.

– Framåt veckoslutet blir det högsommarvarmt även i norr, med 25 grader i Väster- och Norrbotten. Och det kan bli årshögsta med över 30 grader i Västra Götaland, säger Lasse Rydqvist.

Om värmen håller i sig ser maj ut att bli ovanlig vädermässigt.

– Vi tror nu att om man sammanfattar den här månaden så blir den extrem, både på grund av värmen och antal soltimmar. I Stockholm, Göteborg, Umeå och Lund har det varit ovanligt många soltimmar, säger Lasse Rydqvist.

Torkan ser ut att fortsätta

Med värmen kommer torkan, och med torkan kommer brandrisken. Och den ser ut att sprida sig den kommande veckan. Det säger SVT-meteorologen Nitzan Cohen.

– Det är extremt torrt och det är en extrem antändingsrisk. Och samtidigt ökar spridningsrisken.

Störst spridningsrisk är det från Dalarna och allt söderut. Cohen ser att vi skulle behöva två till tre veckor av regn för att antändningsrisken ska stabiliseras.

– Men som det ser ut just nu har vi ett fortsatt högtrycksbetonat väder maj ut, alltså inget regn på ett bra tag. På längre sikt ser det ut att bli lite ostadigare väder, men det finns inga garantier, säger Nitzan Cohen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.