Foto: TT

SVT:s meteorolog: Så blir midsommarvädret

Uppdaterad
Publicerad

Det blir regn i norr och kan även bli skurar i söder. Den bedömningen gör SVT:s meteorolog Per Stenborg. Men man kan ha tur att hamna mellan regnskurarna på midsommaraftonen. Här är platserna som levererar sol på midsommar.

Det kan bli upp till 25 grader varmt i söder, men i värsta fall under 10 grader i Norrlands inland. I början och mitten av nästa vecka kommer passerande regnområden. Det är framför allt landets norra delar.

Kommer bli ostadigt

Men det kommer även kunna bli en del skurar i de södra delarna. Skurarnas tyngdpunkt är i norr och de kan fortsätta över midsommarhelgen.

– Det är mycket troligt att det kommer fortsätta på samma sätt i norr – ostadigt. Men har man tur så hamnar man mellan de här skurarna med regnområden på midsommarafton, berättar SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Prognosen för de södra delarna av landet på midsommarhelgen är svårbedömd. Det finns olika bud, berättar Per Stenborg.

– Det kan vara ganska soligt och varm, men det finns också en variant att det skulle kunna vara ostadigt även där, med en del skurområden. Men återigen: har vi tur så hamnar vi mellan två regnväder och då kan man kanske klara sig på midsommarafton.

Kanske 25 grader och sol

I bästa fall kan det bli 20 till 25 grader i söder och 15 till 20 grader i norr. Om det blir mer sammanhängande regn kommer temperaturen sänkas med 5 cirka grader, och mer än så på sina håll.

– Då blir det 15 till 20 i söder och i värsta fall inte ens tvåsiffrigt på sina håll i Norrlands inland.

Följ SVT:s väderprognoser HÄR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.