SVT:s politikreporter: Kan förstärka Moderaternas förlorarstämpel

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna backar inför EU-valet, visar en ny mätning från Novus. Partiet får 12, 6 procent – ett sämre resultat än i valet 2014.

– Ett sådant resultat är bekymmersamt för Ulf Kristersson, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein i Morgonstudion.

Enligt mätningen inför EU-valet som är den 26 maj går många partier sämre än i rikspolitiken. Ett tydligt exempel på detta är Moderaterna som i den här mätningen får 12,6 procent, vilket är sämre än i valet 2014.

– Ett sådant valresultat skulle bli väldigt bekymmersamt för Ulf Kristersson och vara det fjärde förlustvalet för Moderaterna på raken. Det skulle kunna förstärka förlorarstämpeln som Moderaterna har fått efter riksdagsvalet och den regeringsbildning som följde, säger Elisabeth Marmorstein.

EU-valet

Hon menar att det i nuläget inte finns några avgångskrav på partiledare Ulf Kristersson (M), men att ännu ett dåligt val skulle kunna sätta igång rörelsen.

KD gynnas av medvind

Kristdemokraterna å andra sidan, gynnas av medvinden i inrikespolitiken och går i stället framåt i mätningen.

– Den medvind de har här hemma färgar ju av sig även här. De går ju till val på ett relativt EU-skeptiskt budskap som går ut på att man inte ska överföra mer makt till Bryssel. Att gå till val på att vara emot något är kanske inte en självklar valvinnare men de kommer att räcka för att de ska tillhöra vinnarna i det här valet, säger Elisabeth Marmorstein.

Miljöpartiets fall bromsar

Samma gäller för Miljöpartiet vars fall  i EU har bromsat i något. Partiet ökar med 1,4 procentenheter, sedan den motsvarande mätningen i mars. Dock ligger partiet drygt fem procent lägre än resultatet i valet 2014.

– Partiet ligger bra till i mätningen och förklaringen till det är att miljö- och klimatfrågan är en viktig fråga för väljarna. Det gynnar givetvis partiet med högst trovärdighet i frågan, säger Elisabeth Marmorstein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet

Mer i ämnet