SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein. Foto: SVT

SVT:s politikreporter: Frågan om slöjförbud splittrar M

Uppdaterad
Publicerad

Slöjförbud i skolan är en het fråga när Moderaternas partistämma inleds på torsdagen. Men partiet är splittrat i frågan.
– Den är känslig internt, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

På torsdagen inleds Moderaternas partistämma i Västerås. En fråga som har blivit aktuell är den om ett slöjförbud i grundskola och förskola. Sex motioner som handlar om frågan har kommit in.

– Det märks att det är en komplicerad fråga för partiledningen, den är känslig internt, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

”En kraftfull utredning”

I en intervju i SVT:s Morgonstudion på torsdagsmorgonen säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att frågan landar i ”en kraftfull utredning”.

– Den här frågan har kommit upp för att det är en diskussion om det egentligen är ett sätt att göra skillnad på pojkar och flickor, ett sätt att begränsa flickors liv. Då måste man titta närmare på det så att man inte i iver av att ha jämställdhet mellan könen och tänka på barns rättigheter kliver på religionsfriheten, säger Ulf Kristersson.

Kristersson tveksam

Enligt SVT:s Elisabeth Marmorstein är det vanligt att förslag som är känsliga internt leder till utredningar för att partiet komma runt frågan.

– Det intryck man fick av Ulf Kristersson är ju att han inte är särskilt förtjust i tanken på ett slöjförbud. Partiet är splittrat och motståndarna mot ett förbud menar att det bara skulle öka pressen på flickor, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer