Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s politikreporter om hur regeringen vill stoppa nyrekryteringen. Foto: SVT

SVT:s politikreporter: ”Symboliskt startskott”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och Sverigedemokraternas trygghetspaket är ett ”symboliskt startskott” för den gemensamma satsningen mot grov organiserad brottslighet i Sverige. Det menar SVT:s politikreporter Ulf Hambraeus.

– Nu ska man gå från ord till handling, säger han i SVT Nyheters direktsändning.

Företrädare för regeringspartierna och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson presenterade på tisdagen vad som beskrivs som ett ”trygghetspaket” kopplat till Tidöavtalet. Möjligheten att införa visitationszoner och tillämpningen av anonyma vittnen ska nu utredas skarpt och färdiga förslag ska presenteras senast om tolv månader.

Både statsminister Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson betonade att det ”paradigmskifte” som utlovats i valrörelsen nu är igång.

– Det de presenterar i dag är några punkter i ett större sammanhang där det här är något slags startskott mot den organiserade brottsligheten och kriminaliteten i samhället, säger SVT:s politikreporter Ulf Hambraeus.

Frågan om kriminalitet och förändringar på det rättspolitiska planet var tongivande i valrörelsen.

– Nu ska man gå från ord till handling, säger han.

”Inte alls ett paradigmskifte”

Ulf Hambraeus menar att det dock finns kritiska röster inom oppositionspartierna kring hur satsningarna presenteras.

– Pratar man med Socialdemokraterna säger de snarare att det inte alls är ett paradigmskifte. Snarare bygger den nya regeringen på något som Socialdemokraterna har satt igång tidigare, säger han, och pekar på straffskärpning, höjda straff och sänkt gränsen för häktning vid olika brott.

Samtidigt har Socialdemokraterna motsatt sig just införande av visitationszoner och anonyma vittnen.

– De lyfter ju faktiskt, kan man säga, de två mest kontroversiella delarna där man är oense just i dag, säger Ulf Hambraeus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.