Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Zachrisson Winberg om regeringens förslag på att kunna bygga kärnkraftverk på fler ställen. Foto: SVT

SVT:s reporter om regeringens besked: Stor möjlighet för fler små kärnkraftsreaktorer

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens förslag ska möjliggöra att nya kärnkraftsreaktorer byggs och på fler platser än i dag. Det kan röra sig om mindre reaktorer som är billigare att bygga. SVT:s reporter Johan Zachrisson Winberg menar att det skapar en stor möjlighet för fler aktörer att bygga kärnkraftsverk.

– Framförallt om de här små reaktorerna blir så billiga som man hoppas, då finns det fler aktörer som kan bygga dessa, säger han.

Enligt klimatministern Romina Pourmokhtari (L) ska nya reaktorer kunna byggas där de gör som mest nytta. De begränsningar som finns i miljöbalken kommer att slopas och fler aktörer ska kunna bygga reaktorer.

– Det kan vara kommuner, företag och industrier som vill ha både värme och el. Då blir det andra möjligheter för det är andra aktörer som vill bygga än de som äger platserna Oskarshamn och Ringhals, säger SVT:s reporter Johan Zachrisson Winberg.

Steg mot utbyggnaden

Dagens besked innebär att regeringen tar ytterligare steg mot utbyggnaden av den svenska kärnkraften. Något som man lovade i Tidöavtalet, menar Johan Zachrisson Winberg.

– Man vill underlätta för möjligheterna att bygga ny kärnkraft. Sen menar många aktörer att det krävs en bredare politisk enighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.