Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsminister Ulf Kristersson (M) och miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) under en pressträff där förslag om ändrad kärnkraftslagstiftning presenteras. Foto: Marko Säävälä

Regeringen öppnar för kärnkraft på fler platser i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen presenterar ett förslag som ska möjliggöra att nya kärnkraftsreaktorer byggs, det meddelar statsminister Ulf Kristersson (M) under en presskonferens tillsammans med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

– Vi kommer gå till riksdagen med förslag om att kunna bygga kärnkraft på fler ställen, säger statsminister Ulf Kristersson.

Förslaget ska möjliggöra att nya kärnkraftsreaktorer byggs. Det handlar om att man tar bort den begränsning som i dag finns i Miljöbalken som säger att Sverige kan ha högst tio reaktorer i drift.

Även begränsningen som säger att reaktorer bara får finnas på tre platser ska slopas. Idag finns kärnreaktorer på tre platser, Forsmark, Oskarshamn och Ringhals.

Klimatkrisen

– Man ska kunna bygga fler reaktor på fler ställen än vad man kunnat göra hittills, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Statsministern menar att denna åtgärd är ett avgörande steg i den utbyggnad svenska kärnkraften man utlovat och hänvisar till Tidöavtalet.

Reaktorer på fler platser

Enligt klimatministern ska nya reaktorer kunna byggas där de gör som mest nytta. Det kan röra sig om mindre reaktorer.

– Vi ser också att andra länder bygger små reaktorer, i stället för några få stora. Vi vill också ha en lagstiftning som gör det möjligt att bygga olika typer av reaktorer. Lagstiftningen ska anpassas efter ny teknik och den utveckling som sker, säger Pourmokhtari.

Ministrarna kan ännu inte svara på var de nya reaktorerna ska byggas.

– Vi får se var aktörerna ansöker om att bygga kärnkraft, säger Romina Pourmokhtari (L)

Ministrarna får frågan om regeringen vill återstarta nedlagda reaktorerna Ringhals 1 och 2.

– Det är en fråga som regeringen nu tittar på, svarar Pourmokhtari.

Kritik från Miljöpartiet

Miljöpartiets språkrör Per Bolund skriver på Twitter att regeringens förslag är fel väg att gå.

”När omgivande länder storsatsar på havsbaserad vindkraft sitter regeringen fast i sin kärnkraftsfixering. Lägg kraften på att ge tillstånd till de vindkraftsparker som ligger på regeringens bord istället (mer produktion än all Sveriges kärnkraft och går mycket snabbare att bygga”, skriver han.

Förslaget går nu ut på remiss. Regeringen beräknar med att lagändringen ska träda i kraft mars 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet