Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad ligger bakom konflikten? SVT:s reporter Diamant Salihu svarar på tre frågor om våldsdåden som skakar Stockholm. Foto: SVT, Christine Olsson/TT

SVT:s reporter svarar på frågor om våldet i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har konfliktnivån mellan kriminella nätverk trappats upp i Stockholm och flera skottlossningar och explosioner har inträffat.

Vad beror våldet på och vad ligger bakom konflikterna? SVT:s reporter Diamant Salihu, som länge bevakat den gängkriminaliteten, svarar på läsarnas frågor i chatten nedan.

SVT:s reporter Diamant Salihu svarar på frågor om våldsvågen i Stockholm

152 obesvarade frågor. Tyvärr hinner jag inte med allt. Familjelivet kallar!

Föräldrar ska INTE beväpna sig,bevara mig väl. Föräldrar ansvara för sina barn • Föräldrar går omkring med offerkoftor på sig. TA ANSVAR lås in era 15-åringar!!!!

Okej. Föräldrar har också vädjat om tidigare insatser mot sina egna barn, utan att det skett något.

Med de orden från denna skribent får jag tacka för mig för denna gång. Det finns annat än skjutningar, sprängningar och begravningar, för de flesta i Sverige. Det är något vi andra kan vara tacksamma för. Trevlig helg!

26 år • Idag är det makt att vara läskig, att personer är rädd för dig.
Det kryper ner i åldrarna och etablerar sig i skolor och områden.
Hur tycker du man ska bryta vi synen på våld och kriminalitet hos unga?

Antivåldsprogram testas tex i Rinkeby med tioåriga elever för att ge dem bättre verktyg att hantera konflikter. Även föräldrar involveras. Agera tillsammans kallas det. Se "min"dokumentär här: https://www.svtplay.se/video/j161mNQ/vem-ska-radda-barnen

Ylva växer det fram eller har vuxit fram en kultur av att detta är samhällets fel!? • I andra länder finns utanförsområden som har det sämre standard och möjligheter till utbildning etc men där finns inte detta skurande? Sverige sticker ju ut som absolut mest drabbat i Europa!

Sverige sticker också ut med usel uppklarning av dödsskjutningar, jämfört med våra grannländer tex.

Kompis • Sverige blir mer som USA varje dag, kul utveckling, väldigt trendigt.

Där är det dock väldigt många fler dödsskjutningar per capita.

Sarah • De här är barn som inte fick hjälp i skolan. Nu gäller att satsa på den generation som går i grundskolan. Involvera alla frivilliga i samhället att hjälpa till. Socialen måste våga mer, skolan måste våga anmäla oftare, föräldrar ska få hjälp. Av egen erfarenhet, sett barn i 7 årsålder som vill bränna skolan, barn som säger ” jag vill döda er ”, barn som säger ” jag hatar er alla ”, … idag är de ute och tar livet av varandra!

En del av de här - särskilt de i toppskiktet - var helt okej i skolan. Och det är kanske därför de kan styra stora organisationer och sköta komplex import-export-verksamhet. Flera hade förmodligen lyckats bra på den vita marknaden, alltså inte kokainmarknaden.

Nike • Vad säger Turkiet om denna "Turkiska räv" som sägs ha Turkiskt medborgarskap? Det är ett himla hallå att Sverige stödjer terrorister hela tiden men väldigt tyst om dessa med "Utomnordiska" medborgarskap som ställer till det i Sverige. Ingen generalisering av härkomst utan frågan gäller Turkiska Räven och Turkiet.

Han fick turkiskt medborgarskap genom en investering i landet, trots internationell efterlysning. Kolla in min dokumentär från Turkiet om just detta: https://www.svtplay.se/video/ep3YDxV/flykten-till-turkiet

Bengt • Du skrev att du såg en lösning på detta, ca hur många år kommer det ta för en sådan lösning att lyckas?

Många. Decennier brukar smarta människor säga.

Jugoslaven • Sverige har i årtionden begått det stora misstaget att ta in folk som uppenbarligen inte bryr sig om att uppfostra sina barn.
Utan skickar de hellre till moskén!?

Vore det inte lättare att lägga korten på bordet och sluta med "analyserna" och istället frånta medborgarskap och utvisa de här vildarna?

P.S
Vet att svt aldrig kommer publicera detta, men vi ger det en chans ändå.

En del föräldrar i våldsdrabbade områden, bla de som fått söner mördare, har sagt så (bla i en bok jag skrivit) - utvisa dem. Men många i den här miljön är unga och födda här, och därmed en produkt av vårt gemensamma samhälle.

Shqipe • Vad är det mest chockerande och oförklarliga i denna konflikt som du har rapporterat om, och hur har det påverkat dig som journalist?

Att kränkningar kan leda till en hämndvåg som kan kosta många unga mäns liv. Och närståendes liv, för att de är med män i de här miljöerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet