SVT:s Richard Lööf rapporterar: ”Malmö sämsta tänkbara för högriskmatch”

Publicerad

Helgens omdiskuterade Davis Cup-tennis i Malmö har inletts. Polisen har kraftsamlat och likaså media. SVT:s nyhetsredaktioner Rapport, Aktuellt och Sydnytt har 16 medarbetare ute på fältet. Utöver dessa finns sportens bevakning av evenemanget.

Richard Lööf är kritisk till att arrangemanget hålls i Malmö som de senaste åren fått uppleva en lång rad kravaller, framför allt i stadsdelen Rosengård.

-Malmö måste vara en av de sämst tänkbara städerna i Sverige att förlägga en match av det här slaget i. Vi vet att det finns ett antal personer med stark våldsbenägenhet som agerar varje gång tillfälle bjuds. En del av dem har politiska motiv, andra tycks bara vara ute efter att ställa till bråk.

Redan upptrissad stämning
-Polisen har en besvärlig situation eftersom de våldsbenägna kommer från helt olika grupperingar. Några är aktivister på vänsterkanten, några tillhör palestinska grupper, andra är rena huliganer, och nu tycks också nynazister kasta sig in i det här. Förmodligen kommer också palestinier från Köpenhamn, och kanske vänsteraktivister från Tyskland.

Besvärlig mediabevakning
-För oss journalisterna är situationen också besvärlig. Vi vet inte på förhand var eller när alla aktioner kommer att inträffa. Polisen har spärrat av ett stort område kring tennisarenan, och genombrottsförsök kan inträffa var som helst. Raketer kan skickas in. Dessutom kan aktioner inträffa på andra ställen än vid Batliska hallen. Man kan heller inte bortse från den fara vi utsätter oss för. Vi kan mycket väl bli offer för våldet, och måste därför agera försiktigt.

Richard Lööf

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer