– Det kan komma unga SSU:are eller MUF:are in som tror att de är i en politisk nämnd. När man lägger politiska värderingar i det som vi har att döma är man inte riktigt opartisk tycker jag, säger Ralf G Larsson, lagman i Lunds tingsrätt.
Nämndemännen väljs av de politiska partierna i kommunfullmäktige och ska representera folkligt sunt förnuft i tingsrätt, hovrätt, förvaltningsdomstol och kammarrätt. I tingsrätten dömer en juristutbildad domare tillsammans med tre nämndemän. Domen avgörs av vad majoriteten tycker.
SVT har frågat 1.056 domare som arbetar tillsammans med nämndemän och av de 675 svar som kommit in framgår att en klar majoritet vill skrota dagens system. Kritiken handlar t.ex. om att nämndemännen är juridiskt okunniga, är för gamla, kostar för mycket eller låter sin politiska uppfattning påverka dömandet.
Avskaffas
28 procent av de domare som svarat tycker att nämndemännen överhuvudtaget inte bör finnas kvar, 30 procent tycker att nämndemännen bör finnas kvar men inte vara politiskt tillsatta och 16 procent tycker att systemet bör kompletteras med nämndemän som inte är politiskt tillsatta.
Endast 19 procent tycker att de politiska nämndemännen ska finnas kvar som i dag.
Ideologi – ett problem
SVT:s undersökning visar också att ungefär var tionde domare som svarat (67 personer) tycker att Sverigedemokraternas nämndemän kan vara ett problem för rättssäkerheten. 36 domare tycker att Vänsterpartiets ideologi kan utgöra ett problem.
Inger Ridbäck (V), nämndeman i Lunds tingsrätt tillbakavisar att hon som nämndeman skulle döma utifrån sin politiska ideologi.
-Jag tycker det är bra med bredden från samhället. Vi kommer in med olika synsätt, olika erfarenheter.
Kan du lämna dina politiska värderingar utanför rättssalen? Är de inte något man alltid bär med sig?
-Politiska värderingar tar man inte med sig.
Kiki Bek
kiki.bek@svt.se
Research: Jonas Olsson och Lars Borgnäs