I SVT:s Uppdrag gransknings reportage ”Klimatbomben” och ”Klimatbov i ny förpackning” kartlägger reportrarna Malin Crona och Lisa Svensson utsläppen i samband med utdikningen av våtmarker och torvbrytning i Sverige.
Nu har de tilldelats Aftonbladet klimatjournalistpris 2022 för sitt arbete.
– Det känns jättebra. Jag har jobbat som grävande reporter i 22 år och med miljöfrågor till och från under åren. Jag har granskat, varit nominerad till, och även varit med och vunnit, Guldspaden. Men jag tror aldrig att jag har varit med om ett sådant stort genomslag som våra program om våtmarker och torv har fått, säger Malin Crona som i dag är grävande reporter på Arbetsvärlden.
Hon beskriver hur våtmarker fram till reportaget var en relativt okänd fråga i klimatsammanhang – både inom journalistkåren och i den allmänna klimatdebatten.
– I dag står våtmarkerna på dagordningen varje dag. Jag tror att det har undgått få hur viktiga våtmarkerna är för kolcykeln och klimatet.
”Spaden i marken”
Enligt Malin Crona kan arbetsmetoden bäst beskrivas som ett klassiskt gräv. Tillsammans med Lisa Svensson har hundratals dokument begärts ut samtidigt som transaktioner har granskats.
Men den stora utmaningen menar hon ändå var att göra klimatjournalistiken begriplig – att hitta en balans mellan att skildra och samtidigt ansvarsutkräva.
– Vi satte verkligen spaden i marken. Men klimatfrågan blir så lätt abstrakt journalistik om politik och siffror, dessutom syns inte koldioxid, det är helt osynligt. Så att göra tv av det här, och visa och förklara hur det fungerar och att träffa människor, har varit väldigt viktigt, säger hon.
Lisa Svensson, som vid tillfället var praktikant på Uppdrag granskning, beskriver arbetet som utvecklande där de båda bidrog med olika kunskaper.
– Det är hedrande, oväntat och superkul, säger Lisa Svensson om priset.
Fått stort genomslag
Axel Björklund, ansvarig utgivare för Uppdrag granskning:
– Det är väldigt roligt att Uppdrag granskning prisas just för klimatjournalistik, det är något vi aktivt arbetar med att bli bättre på. Reportaget om våtmarkerna har fått stort genomslag – roligt att våra kollegor på Aftonbladet väljer att premiera det, säger han.
Juryns motivering
I juryn har Johan Rockström, professor i global miljövetenskap, Kerstin Brunnberg, tidigare vd för Sveriges Radio och gästprofessor vid JMG samt Jonathan Jeppsson, nyhets- och grävchef på Aftonbladet, ingått.
Deras motivering lyder:
”I de två granskningarna ”Klimatbomben” och ”Klimatbov i ny förpackning” blottläggs effektivt hur hundratals miljoner som skulle gått till att motverka Sveriges dolda utsläppsjätte – de utdikade våtmarkerna – trollades bort och försvann, samt hur den svenska torvbrytningen gynnar den finska staten och hur klimatförstörande verksamhet kläs i semantiskt uppsnyggad språkdräkt.”
Källa: Aftonbladet