SVT testar: Så långt kommer du utan Bank-id

Uppdaterad
Publicerad

Tisdagens överbelastningsattack mot Bank-id påverkade i sin tur flera digitala tjänster. Hur svårt är det att komma åt banker, myndigheter och vårdkontakter utan den digitala legitimeringen?

– Jag kan tänka mig att du stöter på en del problem, men så vida du inte har väldigt bråttom är det nog ingenting som är omöjligt att lösa, säger Johan Turell, senior analytiker på MSB. 

På tisdagskvällen utsattes Bank-id för en överbelastningsattack och appen låg nere i omkring en timme. Många myndigheter och företag använder sig uteslutande av Bank-id som digital legitimering för sina tjänster, något som kan ställa till det enligt Johan Turell.

– Det gäller att ha lite framförhållning som privatperson, men det är också så att de som har nätbaserade tjänster som bygger på Bank-id ska ha åtminstone en tjänst till, säger Johan Turell, senior analytiker vid avdelningen för cybersäkerhet på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.