Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter testade om helt vanlig grapefrukt kan vara en bättre myggdödare än myggmedel. Foto: SVT/Felicia Minorsson

SVT testar: Vad funkar bäst – myggmedel eller grapefrukt?

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har upptäckt att ämnet nootkatone, som finns naturligt i grapefrukt, är en riktig myggdödare. Fyndet skulle kunna revolutionera myggmedels-branschen – men kan det vara så enkelt att grapefrukt är det bästa myggmedlet?

SVT:s reporter letade upp en av Stockholms myggigaste platser för ett helt ovetenskapligt test.

De flesta medlen mot mygg och fästingar innehåller kemikalien dietyltoluamid, eller DEET som det också kallas, och så har det varit sedan ämnet började säljas på 60-talet. Varianter av myggmedel med naturliga ingredienser finns, men fungera oftast inte lika bra som produkter med DEET.

Men det kan det nu bli ändring på menar flera experter.

– Faktum är att Nootkatone till och med är lite bättre än standarden idag, säger Marcus Stensmyr, lektor och myggforskare på biologiska institutionen vid Lunds universitet.

Godkänt i USA

Ämnet har nu blivit godkänt för användning av den amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA. Men den som är sugen på ett nytt myggmedel får vänta lite till. Produkter med ämnet väntas finnas i amerikanska butiker först om några år.

– Sen väntats samma process i Europa och här är processerna ännu lite längre.

Men kan vanlig grapefrukt verkligen vara ett effektivt myggmedel? SVT:s reporter gned in ena armen i grapefruktskal och saft och den andra i vanligt myggmedel. Se vilken arm som blev mest myggbiten i videon ovan.

Ämnet nootkatone är inget nytt påfund och finns redan idag i små mängder i produkter som smakar eller luktar grapefrukt.

Nootkatone är en naturlig organisk förening som framförallt finns i skalet till grapefrukten, men kan även hittas i speciella cederträd i USA.

Ämnet stannar på huden i flera timmar och har en behaglig doft.

Mygg, fästingar och andra kryp får något som liknar ett epileptiskt anfall av ämnet och svimmar eller dör.

Källa: CDC

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer