Överbefälhavare Sverker Göransson. Foto: Scanpix

SVT träffar ÖB på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan träffade SVT Nyheter överbefälhavare Sverker Göranson i Almedalen. Då varnade han för att delar av försvaret måste läggas ned om inte Försvarsmakten får mer pengar. Sedan dess har ett tufft år för ÖB förflutit , i dag träffar SVT Nyheter honom på nytt och sänder live på webben.

I dag anländer överbefälhavare Sverker Göranson till Almedalen. För exakt ett år sedan sa han till SVT Nyheter att försvaret måste ha minst 2 miljarder kronor per år från 2015 – annars måste en minst en försvarsgren läggas ned. Samtidigt aviserade regeringen att försvaret måste bantas ytterligare och spara minst 2 miljarder kronor.

– Min uppfattning är att man annars måste välja bort hela eller delar av organisationen; marinen, armén eller flygvapnet. Då tar man väldigt mycket högre risker. Det handlar om hur vi då kan klara oss själva om vi inte har en heltäckande försäkring, sa Sverker Göranson för exakt ett år sedan.

Almedalen 2013

Tufft år

Sedan dess har ÖB haft ett tufft år. I december samma år sa ÖB till Svenska Dagbladet att Sverige kan försvara sig mot ett angrepp i en vecka – ett citat som debatterades och upprörde och ledde till att flera försvarsanalytiker gick ut och sa att Sveriges försvar var nära en kollaps.

Kort efter beslutade regeringen att Försvarsmakten fick möjligheten att köpa in 60 nya jasplan – något som dock flera varnat för kan dränera försvarets ekonomi ytterligare. I januari 2013 drabbas Sverker Göranson av en utmattningskollaps under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen och sjukskrivs fram till slutet av mars.

Krävde 4 miljarder

I ett underlag som Försvarsmakten skickade till regeringen i februari krävde försvaret 4 miljarder kronor mer per år för att kunna klara av de uppgifter som politikerna kräver – alltså det dubbla från vad ÖB varnat för året innan. Försvarsmakten redovisade även möjliga effektiviseringar på 430 miljoner kronor.

Försvarsdebatten blossade upp på nytt i påskas då Svenska Dagbladet avslöjade att ryska bombplan övade anfall i svenskt luftrum utan att Försvarsmakten hade några tillgängliga plan för att gå upp och markera närvaro. I stället kom Nato-plan till området.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2013

Mer i ämnet