Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s säkerhetsreporter: ”Större angrepp än vad vi tidigare sett” Foto: SVT

Akiras hackerattack mot Tietoevry: ”Kan vara större angrepp än vi tidigare har sett”

Uppdaterad
Publicerad

Omfattningen av lördagens hackerattack som drabbat flera svenska myndigheter och företag kan vara större än vad som hittills framkommit. Det säger SVT:s säkerhetsreporter John Granlund.

I takt med att arbetsveckan drog igång kunde allt fler myndigheter och andra organisationer läggas till i listan över de som drabbats i hackerattacken mot IT-leverantören Tietoevry.

– Det kan var ett större angrepp än vad vi tidigare sett och man vet ännu inte vidden av hur många som är drabbade.

It-attacken mot Tietoevry

Bolaget uppger att det är den relativt nya hackergruppen Akira som ligger bakom attacken. Men i princip vem som helst kan kontakta dem och beställa en hackerattack, det är därför svårt att veta vem som är den verkliga uppdragsgivaren, säger SVT:s säkerhetsreporter.

– Det är än så länge för tidigt att säga om det är främmande makt som ligger bakom det här eller cyberkriminella som gör detta för att pressa sina offer på pengar, säger John Granlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

It-attacken mot Tietoevry

Mer i ämnet