Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tanken är att Hamas ska föra femtio av gisslan mot gränsen någon gång under fredagen, om man nu blir klar”, säger SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg i SVT:s Morgonstudion. Foto: SVT

SVT:s utrikesreporter om den planerade fångutväxlingen mellan Israel och Hamas

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska det gå till? Vilka ska friges? Och varför ska fler släppas från Israel än från Hamasstyrda Gazaremsan? SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg svarar på frågor om den planerade fångutväxlingen som ska ske under det tillfälliga eldupphöret.

Utväxlingen av gisslan och palestinier som hålls fängslade i Israel har skjuts upp till tidigast fredag, enligt israeliska uppgifter. SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg säger att det inte är överraskande.

– Det är otroligt mycket praktiskt som ska falla på sin plats. Det vi vet nu är att både fångutväxlingen och pausen i stridandet skjuts upp, säger Stefan Åsberg i Morgonstudion på torsdagen.

Tanken är att terrorstämplade Hamas ska föra 50 av de som hålls som gisslan mot gränsen. Väl där ska israelisk militär möta upp och palestinska fångar gå i motsatt riktning.

– Sedan är det väldigt krångligt eftersom den här gisslan på över 200 personer inte bara hålls av Hamas. Islamiska jihad håller en del och även privata familjer håller en del av gisslan, säger Åsberg.

Hör Stefan Åsberg svara på tre frågor om utväxlingen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.