Swedbanks tillförordnade vd Anders Karlsson. Foto: TT

Swedbank: ”Åklagarens uttalande är helt felaktigt och obegripligt”

Uppdaterad
Publicerad

Swedbank slår tillbaka mot åklagare Thomas Langrots anklagelser om att bankens styrelse inte samarbetat fullt ut med Ekobrottsmyndigheten. Till SVT Nyheter säger chefsåklagaren att han står för sitt uttalande.

På söndagmorgonen släppte Swedbank ett pressmeddelande för att bemöta den pågående misstanken om penningtvätt som banken står inför.

”Åklagaren har i media uttalat att banken inte medverkat vid husrannsakan på önskvärt sätt, utan tvärtom försvårat denna genom att vilja bibehålla sekretess och tystnadsplikt. Åklagarens uttalande är helt felaktigt och obegripligt”, står det i pressmeddelandet.

– Genom att hävda det här i media skadar åklagaren banken på ett orimligt sätt. Underförstått säger han att banken motarbetat och försöker underhålla material, när de har agerat enligt lag och utifrån de rättigheter de har, säger Swedbanks advokat Hans Strandberg till SVT Nyheter.

”I strid mot gällande lag”

Enligt banken har de samarbetat fullt ut med Ekobrottsmyndigheten och åklagaren och tagit fram allt material de önskat under onsdagens husrannsakan.

När det gäller den interna rapporten ifråga hävdade styrelsen, på inrådan av den anlitade advokatbyrån Nordia, att inte häva sekretessen och tystnadsplikten för materialet.

”Vid påpekandet att advokathandlingarna var underkastade beslagsförbud har åklagaren förklarat att han trots det tar handlingarna i beslag, direkt i strid mot gällande lag.”

”Jag står för mitt uttalande”

– Jag står för mitt uttalande och har inget mer att tillägga, säger ansvarig åklagare Thomas Langrot till SVT Nyheter.

Det var under lördagen som chefsåklagaren Thomas Langrot meddelade att Swedbanks styrelse hade stoppat utlämningen av en topphemlig rapport författad av den norske juristen Erling Grimstad. Samma rapport som Uppdrag granskning och SVT Nyheter avslöjade delar av under veckan och som berör brister i bankens arbete mot penningtvätt.

Enligt Langrot var dåvarande vd:n Birgitte Bonnesen villig att lämna över den interna rapporten under razzian.

”Nordias råd har varit självklara inom gällande regelverk och det är oförståeligt att åklagaren inte respekterar detta utan i stället i media misstänkliggör bankens ledning för att, outtalat, motverka utredningen”, avslutas pressmeddelandet.

– Det är väldigt ovanligt att man kommenterar åklagarens agerande på det här sättet men vi kände att vi var tvungna eftersom han gick ut först i media, säger advokat Hans Strandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.