Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen. Foto: TT

Swedbank kräver inte tidigare vd:n Bonnesen på skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen skadeståndsprocess mot Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen i efterspelet av penningtvättsskandalen i Baltikum.

-Det här är ett steg i rätt riktning för att bekräfta att Birgitte Bonnesen och den gamla ledningen inte gjort något fel, säger hennes advokat Per E Samuelson.

”När det gäller Birgitte Bonnesens ansvar under de tre första månaderna 2019 är det mycket svårt att visa orsakssamband mellan vad som skedde och uppkomna skador. Min slutsats är att det även saknas grund för att rikta anspråk mot tidigare ordförande. Det samma gäller tidigare styrelseledamöter och Michael Wolf. Min samlade rekommendation till Swedbanks styrelse har därför varit att inte inleda någon skadeståndsprocess”, skriver advokat Carl Svernlöv i ett pressmeddelande.

– Vi kommer inte från styrelsens sida rikta skadeståndsanspråk mot Bonnesen, Francke eller de andra i styrelsen, säger Swedbanks ordförande Göran Persson på en pressträff, och tillägger att beslutet fattats efter omfattande juridiska utredningar från ett flertal externa aktörer.

Rådet: Låt bli

– Vi har från styrelsen haft en second opinion och mot den bakgrunden har vi fått ett entydigt råd att inte driva en skadeståndsprocess och därmed faller underlaget för den motion Aktiespararna riktat mot stämman, fortsätter Persson.

Banken bedömer alltså att sannolikheten för att nå framgång i en eventuell skadeståndsprocess som utomordentligt låg.

– Det här är rätt tung information från banken, säger Birgitte Bonnesens advokat Per E Samuelson till TT.

”Svårt att bevisa”

Under torsdagen hålls en pressträff med bland andra Swedbanks ordförande Göran Persson och advokat Carl Svernlöv.

– Det är svårt att bevisa juridiskt att det finns ett orsakssamband mellan skadan mot banken och hur personerna har agerat, säger advokat Carl Svernlöv på pressträffen.

– Det går inte att bevisa att skadorna inte hade inträffat även utan deras agerande, säger Carl Svernlöv.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Uppdrag granskning och SVT Nyheter avslöjade i februari att Swedbank kan ha använts för att tvätta pengar under nästan ett decennium. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

I början av 2019 avslöjades omfattande problem med penningtvätt i Swedbanks baltiska verksamhet av SVT:s Uppdrag granskning. Finansinspektionen (FI) utredde Swedbank och bötfällde 2020 banken, som fick betala fyra miljarder kronor för brister i arbetet mot penningtvätt.

Tidigare vd Birgitte Bonnesen fick kort efter avslöjandet, i samband med bankens årsstämma 2019, sparken och hon ingår sedan dess i en utredning på svenska Ekobrottsmyndigheten om misstänkt insiderbrott med koppling till penningtvättshärvan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer