Den sparkade Swedbank-rådgivaren har suttit i en förtroendeposition, vilket är en försvårande faktor, enligt åklagare Matias Garcia de las Bayonas. Foto: SVT / Tomas Oneborg, SvD, TT

Swedbank-rådgivare misstänks ha stulit 35 miljoner kronor från sina kunder – togs på bar gärning

Uppdaterad
Publicerad

Bankmannen togs på bar gärning när han försökte förstöra dokument som avslöjade hans svindleri. Och det var en vaken 90-årig kund och en visselblåsare som avslöjade Swedbank-svindlaren. Nu inleds rättegången om 35 bortkollrade miljoner.

Mellan 2017 och 2019 förde bankmannen över drygt 35 miljoner kronor till sina egna konton. Pengarna, som kom från 14 kunder, användes bland annat för att finansiera ett byggprojekt ”som gick åt helvete”.

Trots att mer än hälften återfördes saknades det fortfarande nära 17 miljoner kronor när mannen greps av polis i slutet på förra året. I dag, torsdag, inleds rättegången.

Riktade in sig på sårbara

Kunderna som han riktade in sig på var ”framför allt de som plötsligt fått pengar och kanske inte alltid haft vana att ha pengar. Folk som exempelvis haft dödsfall i familjen, sårbara situationer”, uppger bankens egna utredare i polisförhör.

– Det är personer som har haft ett förtroende för honom och som han har utnyttjat, säger kammaråklagare Matias Garcia de las Bayonas.

– Det handlar om så mycket pengar så jag kommer absolut yrka på flera års fängelse.

Redan tidigt erkände rådgivaren att han försnillat pengarna. Nu har han även erkänt gärningsbeskrivningen, grovt bedrägeri, enligt åklagaren.

Visselblåsarens larm

En släkting till en av de drabbade var den som först larmade banken om de misstänkta bedrägerierna. I en skrivelse beskrivs hur Swedbanks säkerhetsavdelning agerar på samtalet:

”Då det pekar på att ovan kund är utsatt för bedrägeri av en bankanställd åker personal till kontoret samma eftermiddag och tar banktjänstemannen ur tjänst, tar hand om hans jobbtelefon, dator och inloggningskort. Kommer även över en bunt papper som han försöker göra sig av med innan han går”.

”Ett mörkt hål”

Handlingarna som räddades gjorde att Swedbank kunde lägga ett pussel över de många transaktionerna och göra en polisanmälan som slutligen ledde till ett åtal.

– Jag skulle säga att mycket handlar om den här fastigheten han har investerat i. Han hoppades på att kunna göra en god affär och sedan har kalkylen inte hållit. Det har blivit ett svart hål som han har varit tvungen att pumpa in pengar i, säger åklagare Matias Garcia de las Bayonas.

SVT Nyheter har varit i kontakt med rådgivarens advokat som avböjer att kommentera ärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.