Fridays For Future gör sig redo för Glasgow.

”Syftet är att sätta press på politikerna”

Publicerad

Minst 100 000 demonstranter väntas åka till klimatmötet i Skottland. En del av dem åker från Sverige och SVT har träffat tre klimataktivister från ungdomsrörelsen Fridays For Future som förbereder sig inför den tre dagar långa tågresan till Glasgow.

– Det är människor redan idag som dör och skadas av klimatkrisen och det kommer bara bli fler, säger klimataktivisten Isabelle Axelsson i Agenda.

Det är bråda dagar för Fridays for Future. I Glasgow ska de organisera protestaktioner och minst 100 000 personer väntas delta i den största demonstrationen den 6 november.

– Det är svårt att ha hopp när man ser hur akut det är och hur lite som händer, men samtidigt ser man kraften i rörelsen, säger Anton Foley.

– Folk frågar: ”var ser du dig själv om 5-10 år?” Och jag har ingen aning. Det beror ju på vad politikerna bestämmer nu, säger Isabelle Axelsson.

Anton skulle helst ha sluppit missa sin tenta, och Isabelle behöver tid till sin kandidatuppsats. Men efter rapporter om att utsläppen kommer att öka och temperaturen stiga, så känner de att de inte har ett annat val än att åka.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.